Utelivsaktører i Oslo til kamp mot narkotika

Utelivet i Oslo vil stå sammen mot narkotika. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Folkene bak flere av Oslos største utesteder ønsker et samarbeidsprosjekt med politiet for å bekjempe narkotikaproblemet i hovedstaden.

I et innlegg i Aftenposten, som er skrevet i samarbeid med 20 av byens største utesteder, inviteres det til et allmøte for å stifte prosjektet «Utesteder mot Narkotika». Det vises til et lignende initiativ i Stockholm, kalt «Krogar Mot Knark».

– Dette er et prosjekt som i senere tid har spredt seg til de fleste andre store byer i Sverige. Grunnpilaren i «Krogar Mot Knark» er at utestedene og politiet jobber sammen, heter det i innlegget, som er skrevet av Ola Smith-Simonsen, som er daglig leder på Jæger, Maria Wood Moe, driftssjef på Kulturhuset, og daglig leder Eyvind Brox på Blå.

I dag opplever aktørene at politiet i flere tilfeller reagerer negativt når de tar kontakt om narkotikasaker, «eksempelvis overlevering av brukere eller selgere tatt på fersken».

– Det kan på bakgrunn av dette virke som om politiet ser sin egen rolle som kontrollinstans, og således overlates det faktiske ansvaret til utestedene. Dette er kontraproduktivt, heter det i innlegget, som er skrevet i samarbeid med blant andre Kulturhuset, Parkteatret, Blå, Cafe Mono, Dattera til Hagen, Revolver, Jæger og Crowbar.

Les også: Politiet aksjonerte mot partybåt i Oslofjorden