Polansatte planlegger å tørrlegge Norge

Natt til lørdag 17. september blir det klart om de ansatte i Vinmonopolet legger ned arbeidet. Hvis det skjer blir Norge tørrlagt for vin og sprit. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

De ansatte på Vinmonopolet vil ha innflytelse over tjenestepensjonen, men ledelsen sier nei. Det kan bety streik og stengte pol. De ansatte sier de planlegger tørrlegging av Norge.

Norge kan oppleve sin første polstreik på 30 år. Årsaken er at Vinmonopolet avviser kravet fra LO-forbundet Handel og Kontor om innflytelse over pensjonsordningen for de ansatte.

– Ikke ett pol kommer til å holde åpent. Nå planlegger vi hvordan vi skal tørrlegge Norge på en best mulig måte, sier Christopher Beckham, HKs forhandlingsleder i dette tariffoppgjøret, til Fri Fagbevegelse.

Det betyr at sjansen er stor for at alle de rundt 320 polutsalgene vil bli stengt fra midten av september.

Natt til lørdag 17. september blir det klart om de ansatte i Vinmonopolet legger ned arbeidet. Da skal meklingen mellom HK og LO Stat på den ene siden og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter på den andre, være ferdig. Partene klarte ikke å bli enige om en ny, toårig tariffavtale da de forhandlet med hverandre før sommerferien. Nå er det altså opp til Riksmekleren å finne en løsning.

Handel og Kontors hovedkrav er å få på plass en tekst i avtalen som sikrer at de ansatte får innflytelse over tjenestepensjonen hvis den blir endret. Arbeidsgiverne sier det er helt uaktuelt å innfri kravet.

Les også:

Vet du hvor mye som er for mye?

Statlige børslokomotiv sakker akterut på omdømmemåling

Nå vil regjeringen at bøndene skal få selge alkohol