– Monikas mor kan ha krav på voldsoffererstatning

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Foto: Privat / NTB scanpix Les mer Lukk

Statsministerens kontor forvalter ikke egne midler til erstatninger, men opplyser om at Kristina Sviglinskaja kan ha krav på voldsoffererstatning fra staten.

Advokaten til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, har fremmet krav om oppreisningserstatning fra Hordaland politidistrikt, Politidirektoratet, Riksadvokaten og Justis- og beredskapsdepartementet etter politiets håndtering av saken. Samtlige har avvist kravet.

Bistandsadvokaten har også sendt brev til statsminister Erna Solberg, noe TV 2 omtalte torsdag.

– Monika-saken er en dypt tragisk sak. Det er ikke tvil om at det er begått svært beklagelige feil av Hordaland politidistrikt og at belastningen for de pårørende har vært stor. Verken statsministeren eller Statsministerens kontor forvalter egne midler til erstatninger. Det er det gode grunner til, opplyser Statsministerens kontor (SMK) i en pressemelding fredag.

Les også: Regjeringen vil ikke gi erstatning etter Monika-etterforskning

– Ingen tvil om at Monika ble drept

Dømt til 18 års forvaring

Det heter videre at det kan gis økonomisk erstatning etter rettferdsvederlagsordningen, hvor det kan gis økonomisk kompensasjon til personer som er utsatt for urett der det offentlige er å klandre og det ikke finnes andre erstatningsordninger. Dette avgjøres i tilfelle av Stortingets utvalg for rettsvederlag.

I tillegg kan Sviglinskaja ha krav på voldsoffererstatning fra staten, opplyser SMK.