Regjeringen vil ikke gi erstatning etter Monika-etterforskning

Det brast for Kristina Sviglinskaja da det tiltalte kom med en dårlig skjult hentydning om det ikke var han men jentas mor som skulle vært stilt for retten etter åtteåringen Monikas død i 2011, under tredje dag av rettssaken i Nordhordland tingrett. Les mer Lukk

Regjeringen vil ikke gi moren til Monika Sviglinskaja erstatning etter politiets håndtering av saken, melder TV 2.

I et brev sendt til bistandsadvokat Stig Nilsen kommer det fram at regjeringen ikke er innstilt på at staten skal innrømme erstatningsansvar ovenfor Monikas mor, Kristina Sviglinskaja.

Brevet er signert statsminister Erna Solberg (H), ifølge TV 2.

18 års fengsel

Mandag ble litaueren Donatas Lukosevicius (34) dømt til 18 års forvaring med en minstetid på 10 år i Nordhordland tingrett for drapet på Monika Sviglinskaja (8). I tillegg ble tiltalte dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning til Kristina Sviglinskaja. Dommen kan ankes og er dermed ikke rettskraftig.

Oppklaringen i Monika-saken skyldtes at en lokal etterforsker tok vare på DNA-bevisene da saken ble henlagt som et mulig selvdrap i 2011, ifølge dommen.

Nilsen, som har fremmet krav om oppreisningserstatning fra staten, sier til kanalen at brevet fra statsministeren er urimelig.

Kravet er blant annet fremmet for Hordaland politidistrikt, Politidirektoratet, Riksadvokaten og Justisdepartementet. Samtlige har avvist kravet, ifølge TV 2.

Tiltalte Donatas Lukosevicius kan vente en påstand om forvaring når påtalemyndigheten onsdag vil holde sin prosedyre i straffesaken mot ham i Monika-saken i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Les mer Lukk

– Forventet tydelig svar

– Dette er veldig politisk. Jeg hadde forventet at hun hadde svart tydelig på kravet. Drapet på Monika ble stemplet som selvdrap som var svært belastende for mor, og i tillegg ble hun kraftig motarbeidet av politiet når hun forsøkte å få saken gjenopptatt. Begge de forhold taler for oppreisningserstatning, sier Nilsen til kanalen.

Om hun skal få erstatning, må Sviglinskaja gå til sak mot politiet.

– Det kan ikke kreves at Kristina skal være tvunget til å gå til sak. Hun har opplevd nok motgang og tøffe år, sier Nilsen videre.

Les også:

– Tiltalte i Monika-saken viste fingeren til aktor

Eksperter overbevist av DNA-bevis i Monika-saken