Nedbørsrekord i julivåte Bergen

Mørke og regntunge skyer har gitt den våteste juli i Bergen på over 30 år. Spørsmålet er om det vil øse ned så mye de neste dagene at en over hundre år gammel nedbørsrekord blir knust.

Fram til klokken 17 torsdag ettermiddag var den uoffisielle nedbørsmengden for juli på målestasjonen Florida i Bergen sentrum hele 248,1 millimeter.

– Denne målestasjonen har aldri målt så mye nedbør i juli. Vi må tilbake til 1970 for å finne høyere nedbørsmengde, men da på den tidligere målestasjonen Frederiksberg, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

Festningen Frederiksberg på Nordnes fungerte som Meteorologisk institutts målestasjon fra 1903 til 1985.

– Ikke utenkelig

Målingen fra 1970 endte på 274 millimeter nedbør, noe det ikke er helt usannsynlig at årets juli vil slå. Spørsmålet er om rekorden fra 1964 på hele 297,1 millimeter blir stående. Det er den største nedbørsmengden som er målt på de to bergensstasjonene siden målingene i Bergen sentrum startet.

Mens været i store deler av landet er blitt beskrevet som ustabilt den siste juliuka, er unntaket Vestlandet, der det er og blir stabilt vått og grått. Wahl forteller at de kommer med oppdatert nedbørstall og en offisiell måling klokken 20 torsdag kveld.

Kan bli slått

– Ifølge prognosene for de neste dagene er ikke rekorden på 274 millimeter helt umulig å slå. At det skal regne rundt 50 millimeter til, er heller ikke utenkelig, sier meteorologen og viser til at over 20 millimeter nedbør på én dag ikke er unormalt i byen mellom de sju fjell.

– Det meste vi har målt på én dag i juli var den 11. med 26,4 millimeter, sier Wahl.

Neppe fritt for regn

At Bergen skal bli tilgodesett med regnfrie dager på tampen av måneden, ser hun som helt uaktuelt.

– Så langt er det bare fire dager uten målt nedbør i juli, og det blir nok heller ikke flere. Da går vi mot 27 dager med nedbør. Mens det på fredag bare vil komme litt småtteri, ser det ganske så vått ut på lørdag og søndag, konstaterer hun.