Hunder hjelper tollvesenet med å avdekke ulovlige penger

Your browser doesn't support HTML5 video.

Monty luktet ulovlige penger i underbuksa
Spesialtrente hunder snuser seg frem til millioner av kroner som blir forsøkt smuglet.

Tollvesenets hunder bidrar stadig til å finne penger som blir forsøkt smuglet ut av landet. De første fem månedene i år har hundene hjulpet tollerne med å avdekke hele 17,6 millioner kroner som har blitt forsøkt smuglet ut av passasjerer ved Oslo lufthavn, skriver NRK.

Les også: Smuglet penger i TV-dekoder

– Smugles mye

– Det smugles generelt mye penger. Vi har sett en kurve som går svakt oppover hvert år, med noen svingninger, sier kontorsjef Hans Wilhelmsen ved grensekontrollseksjonen på Oslo lufthavn Gardermoen til NRK.

Tollvesenet melder at folk også har blitt mer oppfinnsomme for å lure tollerne. Flere forsøker seg med å smugle store beløp i underbuksa.

– På Torp hadde en person rundt 30 000 kroner i underbuksa i år, sier seksjonssjef Sven-Øystein Wagn Ferstad ved Sandefjord tollsted til NRK.

Pengene kan blant annet bli gjemt inne i mat og bøker, eller bli sydd inn i klær.

Les også: Ble stoppet med 20.000 euro i vagina

Effektiv hund

Ved Sandefjord tollsted ble labradoren Monty «ansatt» før sommerferien 2015. Dette har ført til at man har klart å oppdage mer ulovlige penger, skriver NRK. 2,5 millioner kroner har blitt avdekket de første fem månedene i år, mens det tilsvarende beløpet i fjor var på 700.000 kroner.

Ifølge Tollvesenet er det i dag fem valutasøkshunder i Norge. Disse blir lært opp til å reagere på betydelige pengebeløp.

Grensen for hvor mye kontanter man kan ta med til eller fra Norge uten å melde fra til Tolletaten er på 25.000 kroner. Hvis man ikke melder ifra risikerer man straffegebyr eller politianmeldelse.

Les også: Slik prøver de å lure Tollvesenet