Hareide i Pride-paraden: – Angår oss alle sammen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hareide: - Jeg synes det er flott å være her
Rekordmange var med i Oslo Prides parade lørdag. Blant dem var KrF-leder Knut Arild Hareide, som er den første lederen i partiets historie til å delta.

– Når en minoritet opplever hatkriminalitet, vold og trusler, så angår det oss alle, sa Hareide til NTB.

KrF-lederen har mottatt mye kritikk av egne partifeller for å delta i paraden, og flere KrF-ere skal ha meldt seg ut av partiet som følge av dette.

– Det har vært blandede reaksjoner. Det innrømmer jeg. Men de som har forstått min begrunnelse for å være her, opplever jeg å få en veldig støtte fra, sa Hareide, som ikke legger skjul på at et en del av uttrykksformene i paraden er fremmede for han.

– Jeg synes det er flott å være her, og jeg har fått en varm mottakelse. Det er raust av homobevegelsen å ønske meg så hjertelig velkommen. Det setter jeg veldig pris på, sa Hareide.

Les også: KrF-ere melder seg ut av partiet etter Hareides homostøtte

Preget av Orlando

Med 104 paradeinnslag er rekorden fra 2014, da Oslo var vertskap for Europride, slått. Mange meldte seg på som følge av den tragiske hendelsen i Orlando, der 49 mennesker ble drept og over 50 andre såret i et angrep på homseklubben Pulse 12. juni.

Hareide er blant dem som bestemte seg for å delta i paraden på grunn av episoden i Orlando.

– Jeg var i Orlando med min familie i min pappapermisjon i april-mai, og vi kjente oss trygge og frie. Noen uker etter at vi kommer hjem blir mennesker drept, kun fordi de er lesbiske og homofile. Jeg trodde ikke det var nødvendig i 2016, men det er det, å stå opp for at alle har samme menneskeverd og stå opp mot at homofile og lesbiske skal oppleve hatkriminalitet, vold og diskriminering, sa Hareide.

Hans Heen Sikkeland, styreleder i Fri og pressekontakt i Oslo Pride, er glad for Hareide er blant menneskene som er med på å sette ny rekord.

– Tiden er moden, og da er det godt at Hareide tar ansvar. Nå er vi oppe i høyere tall enn på 17. mai, så det er snakk om en skikkelig folkefest, sa Sikkeland.

Les også: Hareide og kirketopp deltar i Oslo Pride

Drapstrusler

Hareide gikk sammen med kona Lisa og den muslimske, lesbiske samfunnsdebattanten Amal Aden bak banneret til Familienettverket. Aden fikk før paraden drapstrusler, men valgte likevel å gå etter å ha rådført seg med politiet.

– Jeg tenkte at hvis Knut Arild skulle gå, skulle jeg og. Det er en prinsippsak, sa hun smilende.

Hareide var rask med å kommentere at prisen han betaler for å gå i paraden er liten sammenlignet hva Aden og andre opplever.

Janne Stømner, politisjef i Oslo politidistrikt, sa før paraden at de hadde god beredskap, men at de ikke hadde tatt noen ekstra forholdsregler etter episoden i Orlando.

Les også: Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

Your browser doesn't support HTML5 video.

Direkte: Følg Pride-paraden gjennom Oslo

Rørt kirkeleder

En annen som har mottatt kritikk for sin deltakelse i paraden er nyvalgt leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun tilhører Åpen folkekirke og har i mange år jobbet for at homofile skal få gifte seg i kirken.

Lenger foran henne i paraden gikk en gruppe kvinner som sang teksten til The Dixie Cups' «Chapel of love», noe som tydelig rørte kirkelederen.

– Det er uttrykk for en forventning om at nå kan også LHBT-ere love hverandre evig troskap og evig kjærlighet i kirken. Og det er fantastisk å oppleve den forventningen og gleden, sa Gunleiksrud Raaum.

Hun har også fått støttende reaksjoner og understreket at det kjentes veldig riktig å delta i paraden og vise mangfold.

Les også: Shoaib Sultan ber muslimer gå i homoparade

Den amerikanske ambassaden i Oslo viste solidaritet under Pride-paraden lørdag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter Les mer Lukk