En milliard til havbasert forskning

Your browser doesn't support HTML5 video.

Direkte: Regjeringen gir milliard til havforskning Les mer Lukk

Regjeringen øremerker én milliard kroner til havforskning og arrangerer topptung havkonferanse i Bergen mandag.

Både statsminister Erna Solberg, næringsminister Monica Mæland (H) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) møter toppledere i næringslivet, akademia og organisasjoner for å diskutere økt samhandling mellom havbaserte næringer som fiskeri, oppdrett, petroleumsindustri og skipsfart.

Regjeringen har tidligere varslet at de vil legge fram en ny havstrategi i løpet av våren 2017.

Øremerking

I forkant av konferansen varsler Nærings- og fiskeridepartementet at Norges forskningsråd nå utlyser 250 millioner kroner til havteknologi og kompetanseheving mellom havnæringene.

Til sammen er 1 milliard kroner øremerket i år gjennom forskningsrådets programmer for marine og maritime næringer samt olje og gass.

– Havnæringen har et stort potensial. Med denne satsingen på forskning legger vi til rette for å utvikle nye arbeidsplasser, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Les også: Farlige plastperler for fisk og fugl

– Tåkelegging

Natur og Ungdom reagerer på tildelingene og kaller det «tåkelegging»

– Dette er ikke en prioritering av havet, snarere tvert imot. Pengene skal også gå til forskning på olje og gass, næringer som skader klimaet og setter havmiljøet i fare. Å si at man satser på havet er en drøy tåkelegging, sier Anna Olerud, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

– Norge har verdensledende selskaper, vi har ledende forskningsmiljøer og vi har store havområder med rike biologiske ressurser. Norge har de beste forutsetninger for å legge til rette for vekst i havnæringene, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Les også: Flytende søppeldam skal testes i Nordsjøen