15-åring i Ålesund pågrepet etter trusler på internett

En 15 år gammel gutt ble sendt mandag kveld pågrepet av politiet i Ålesund, mistenkt å ha framsatt en alvorlig trussel mot et skolemiljø, opplyser politiet på Sunnmøre.

Både Kripos, PST og utenlandsk sikkerhetspoliti ble involvert for å finne 15-åringen.

– Gutten satt natt til tirsdag i avhør på Ålesund politistasjon, men ble løslatt etter at han hadde forklart seg, opplyser politiinspektør Ingmar Farstad i Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding.

«En spøk»

Overfor politiet bekreftet 15-åringen at det var han som hadde skrevet trusselen, men at det var ment som en spøk.

– Det kan tyde på at han ikke var klar over rekkevidden av det han skrev, sier Farstad.

I avhøret forsikret han at han ikke hadde til hensikt å skade noen.

Trusselen, som ifølge politiet hadde et meget alvorlig innhold, ble oppfanget av Kripos i Oslo mandag ettermiddag. Den var rettet mot et skolemiljø i Norge, men var ikke spesifikk på hvilken skole.

Det aktuelle nettforumet ble kontaktet, men avviste å utlevere bakgrunnsinformasjon på brukernivå uten at det forelå en rettslig kjennelse.

Utenlandsk politi

Kripos oppfattet imidlertid dette som en meget alvorlig sak som det hastet å få avklart. Både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og samarbeidende polititjenester i andre i andre land ble kontaktet.

– Til slutt var det internasjonalt politisamarbeid som ga resultater. En tjenestemann fra en polititjeneste i utlandet kunne fortelle at trusselen hadde kommet fra en dataenhet med IP-adresse tilhørende Ålesund kommune, sier politiinspektøren.

15-åringen hadde tilgang på maskinen gjennom skolen, og med hjelp fra lokale aktører kunne politiet i Ålesund identifisere vedkommende sent mandag kveld, opplyser politiet.