Politiken: – Danske myndigheter unnlot å dele Scandinavian Star-opplysninger

159 personer mistet livet i fergebrannen for 26 år siden. Arkivfoto: Per Løchen / NTB scanpix Les mer Lukk

Avisen Politiken skriver at danske myndigheter lenge har visst at en tidligere skipsinspektør ønsket å bidra i Scandinavian Star-saken. Dette ble ikke delt med norsk politi.

Fleming Thue Jensen sa nylig at det var besetningsmedlemmer på fergen som sto bak brannen som kostet 159 mennesker livet. Ifølge den danske avisen fikk den danske Søfartsstyrelsen, justisdepartementet og riksadvokaten allerede for halvannet år siden vite at den tidligere skipsinspektøren hadde opplysninger om saken og ønsket å bidra til etterforskningen.

Les også: Scandinavian Star-inspektør ødela notater

Politiken skriver at riksadvokaten i et svarbrev til Folketingets næringsutvalg sier at henvendelsen fra Flemming Thue Jensen var av en mer overordnet karakter og ikke inneholdt konkrete beviser. Det var derfor ingen umiddelbar anledning for å henvende seg til politiet i Oslo. I 2014 besluttet politimesteren å etterforske deler av saken på nytt.

Skipsinspektøren selv er overrasket over det som står i brevet og sier til Politiken at han kom med nye opplysninger og at han i juli 2014 sendte to eposter til ledelsen i Søfartsstyrelsen.

Avisen lyktes ikke med å få en kommentar fra Danmarks justisminister Søren Pind, som skal i et møte om Scandinavian Star-saken torsdag. Riksadvokatens kommunikasjonssjef viser ifølge Politiken til det skriftlige svaret til næringsutvalget.

Les også: Ber Stortinget stanse politiets ferjebrann-etterforskning