Anne Aasheim er død

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anne Aasheim har gått bort
Kulturrådets direktør og tidligere Dagbladet-redaktør Anne Aasheim har gått bort, 53 år gammel.

Høsten 2015 fikk Aasheim konstatert lungekreft med spredning, og hun døde onsdag på Hospice Lovisenberg i Oslo.

Det melder kulturrådet i en pressemelding. Aasheim var direktør for Norsk kulturråd fra 2011 og fram til i dag.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Anne Aasheim er død. Hun var en usedvanlig dyktig leder med et stort hjerte for alle sine medarbeidere, sier fungerende direktør i Kulturrådet, Vibeke Mohr.

Solberg: – Trist

– Moderniseringen av Kulturrådet hadde ikke kunnet skje så raskt og bli så vellykket uten Anne Aasheims store arbeidskapasitet, hennes helt unike energi og evne til å motivere, fortsetter Mohr.

Aasheim var aktiv i Unge Høyre på begynnelsen av 80-tallet. Der jobben hun blant annet sammen med statsminister Erna Solberg, før hun i 1985 begynte som journalist i avisa Dagen.

– Trist nyhet; Anne Aasheim er død. Blir husket som journalist, redaktør og direktør. Jeg husker henne for nært vennskap i ungdomsår i Unge Høyre, skriver Solberg på Twitter.

Aasheim jobbet blant annet som distriktsredaktør i NRK Østlandssendingen. I 2006 tok hun over som Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør. Den stillingen holdt hun fram til 2010.

I 2014 ble Aasheim kåret til Kultur-Norges mektigste kvinne i Aftenposten.

– Aasheim leder et mektigere og mer fristilt Kulturråd enn noen gang. Hun har gjennom sin tid i mediene opparbeidet et betydelig nettverk og har vist sterk gjennomføringskraft i de stillingene hun har hatt, sa juryen den gang.

Åremål

Aasheim var åpen om kreftdiagnosen, og søkte derfor ikke ny åremålsperiode som direktør i Kulturrådet.

– Kulturrådet er, og har vært, et fantastisk sted å jobbe. Jeg er både takknemlig, ydmyk og stolt over at jeg har fått lov til å lede denne viktige kulturinstitusjonen i en periode med store endringer, revitalisering og ytterligere profesjonalisering av et oppegående kulturbyråkrati, sa Aasheim den gang. Aasheim ble sykemeldt i september i fjor.

Hun var gift med forskeren Mette Tollefsrud.