Stormfull avslutning på påskeferien

1. påskedag i 2007 var det snøkaos flere steder i landet. Her fra E6 nord for Moss. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix) Les mer Lukk

Liten storm kombinert med snø og sludd i fjellområdene skaper utfordringer for bilister som skal hjem fra påskeferie over store deler av landet mandag ettermiddag.

– Det blåser godt i fjellene i Sør-Norge, og vinden har allerede økt til liten storms styrke. Kombinert med snø og snøfokk ser det ikke ut til å bli mindre vind utover kvelden, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen hos Meteorologisk institutt til NTB.

I tillegg til vanskelige kjøreforhold er vinden oppe i 20 til 25 meter per sekund i dette området mandag ettermiddag.

Vindkastene preger hele Norge, men Nord-Trøndelag og sørlige Nordland er de roligste områdene på feriens siste dag. I Nord-Norge er det dels kraftige byger langs kysten, men mindre nedbør innover i landet.

Les også: Dårlige værutsikter ødela ikke for påskefjellet

Varer ut tirsdag

Folk som ennå ikke har reist ned fra fjellet kan derfor forberede seg på en utfordrende hjemfart, og Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for store deler av Sør-Norge.

– Nord i fjellet i Sør-Norge vil vinden vedvare til utover morgendagen. Den skal avta lenger sør i morgen tidlig, men alle som skal hjem i dag må altså belage seg på vind, opplyser Jensen.

Også Statens vegvesen melder om flere stengte fjelloverganger, og veier kan bli stengt på kort varsel.

På riksvei 7 over Hardangervidda er det bare åpent for kolonnekjøring med kjøretøy over 7,5 tonn på grunn av uvær. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring for all trafikk, og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet holdes stengt ut mandag.

Les også: Værmelding frem til år 2100: – Mer regn i vente

Alternative ruter

Påsketrafikken på både inn- og utfartsveier har ført til kø ulike steder i landet, og veivesenet opplyser at de kan tvangsdirigere trafikken på alternative kjøreruter dersom det blir nødvendig for å hindre lange køer.

Det ser imidlertid ut til at den største hjemfarten allerede er gjennomført, og mandag ettermiddag er det bare varslet om tidvis kø på E16 på strekningen Hønefoss-Sollihøgda, der trafikken er økende.

Vegvesenet oppfordrer alle bilister til å sjekke vær- og føremeldinger før de begynner turen hjem på påskeferiens siste dag. I fjellområder med kolonnekjøring bes bilister om å vurdere alternative kjøreruter.

Sjekk været der du er