Falsk russisk arbeidstillatelse fikk syrere til Norge

Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Russiske myndigheter mener mange av de syriske asylsøkerne med falske russiske arbeidsvisum har tatt seg over Storskog til Norge med papirene. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix) Les mer Lukk

En tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer. Russiske myndigheter mener mange av syrerne har kommet seg til Norge med pairene.

Politiet i St. Petersburg mener de har rullet opp en omfattende organisert kriminell virksomhet. Fem selskaper sørget i 2013 og 2014 for at 1.000 syrere fikk arbeidstillatelse i Russland. Selskapene var eid av en tidligere russisk diplomat og hans familie.

Les også: Politiets Fellesforbund: – Asylsituasjonen er rotete og uklar

Da russisk sikkerhetspoliti stormet leiligheten som et av de fiktive selskapene holdt til i, skal de ha gjort beslag av flere hundre tusen dollar, samt kvitteringer fra syrere som fikk arbeidsvisum i Russland, skriver Aftenposten.

Etter visum-avsløringene risikerer syrere i Russland som har falske arbeidsvisum, utviselse. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa tidligere denne uken at landet ikke vil ta imot asylsøkere fra Norge som kom til Russland på «falske premisser», og dermed brøt loven.

Les også: Kan bli umulig å sende ut 1.477 Storskog-søkere