– Rekene er kommet tilbake

– REKENE ER TILBAKE: – Det er veldig kjekt at rekene er kommet tilbake. Det har vi ventet lenge på, sier daglig leder Tove Løyning ved rekefabrikken Løyning på Eigerøy i Rogaland. Les mer Lukk

Etter flere år med dårlig rekefiske, jubler fiskere og industrien over tre-fire-dobling av fangsten.

Daglig leder Tove Løyning ved rekefabrikken Løyning på Eigerøy i Rogaland er en av dem som gleder seg over det de opplever i området om dagen. Ifølge Løyning har det i flere år vært vanskelig å fylle de tre rensemaskinene på fabrikken. Problemene startet allerede i 2009.

– Da forsvant rekene på en måte. Det har vært veldig dårlige fangster, sier hun til NRK.

De siste ukene har det derimot vært veldig travelt.

– Det er klart at når landingene øker med tre, fire hundre prosent, så er det mye som skal følge med. Logistikken på huset, produksjon, folk, pakking. Det er veldig kjekt at rekene er kommet tilbake. Det har vi ventet lenge på, sier Løyning til NRK.

Les også: Rekene dør – lakselusmedisin får skylden

Også fiskeprodusenten Fonn Egersund som tar imot reker fra fiskerne, merker den kraftige økningen. Daglig leder Torger Torgersen forteller om et eventyrlig fiske, med båter som fisker opptil ti-elleve tonn på en uke, som er mer enn man har hørt om tidligere.

Samtidig som tilgangen har gått opp, er kvoten for hvor mye som kan fiskes, nesten doblet, fra 9700 tonn i fjor til 18.600 tonn reker i år.

Større tilgang gir også lavere priser til forbrukerne. I Rogaland er kiloprisen nede i 99 kroner, ifølge NRK.

Fonn Egersund advarer mot å ta opp for mye reker nå.

– Markedet vil ha jevn tilgang. Vi må passe oss for at dette ikke blir et eventyr som varer i et halvt år, og så har vi ikke kvoter til å fiske mer reker det siste halve året, sier Torgersen til NRK.

Les også: Danske reker blir pillet i Marokko