UNCHR: Listhaug-forslag bryter menneskerettighetene

Your browser doesn't support HTML5 video.

UNHCR bekymret over asylforslag om familiegjenforening Les mer Lukk

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kan ta Norge til retten, dersom innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) setter ut i livet sitt forslag om strammere regler for familiegjenforening.

– Vi er dypt bekymret over de lovforslagene som nå kommer fram om å innskrenke muligheten for familiegjenforening, sa UNHCRs representant Pia Prytz Phiri på en pressekonferanse etter møtet med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) onsdag formiddag.

Listhaug har blant annet foreslått å innføre krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted.

– Jeg ser at det er muligheter for å følge opp dette på andre måter, blant annet gjennom rettssystemet. Hvis man ikke får familiegjenforening innen fire år så bryter det simpelthen med Norges forpliktelser under den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sa Phiri til journalister etter at pressekonferansen med Listhaug var over.

UNHCR vil gi sine innspill i høringsrunden om de 40 innstrammingsforslagene Listhaug presenterte i romjula.

Les også: «Smykkeloven» splitter regjeringen

Diskuterte russiske Syria-returer

På tross av åpenbare uenigheter om dette og flere andre temaer, understreket begge at det hadde vært et godt møte.

Prytz og Listhaug diskuterte blant annet informasjonen om at to syrere ble returnert fra Russland til Syria i januar i fjor.

– Vi er opptatt av å ha en god dialog med UNHCR og få til diskusjoner om temaer som vi er uenige om. Nå venter vi på en rapport fra UNHCR om de to som angivelig ble sendt tilbake, sa Listhaug.

– Vi kommer til å høre på det FN sier, men det vil være saker der det som FN kommer med, går utover det vi er forpliktet til. Vi har fått bekreftet at FN er uenige også med andre land som Danmark, Tyskland i enkelte saker, la Listhaug til.

Phiri tar imidlertid ingen forbehold, og er klar på at opplysningene om de to syrerne er korrekte.

– Det er saker vi har vært involvert i, sier hun, og varsler at det vil ta et par dager å sende en rapport til norske myndigheter om saken.

Et viktig premiss for asylreturene til Russland er at de som sendes tilbake, ikke står i fare for å bli sendt videre til land hvor livet deres står i fare.

Les også: LO sjokkert over asylforslag fra Frp, men ikke da Støre foreslo liknende løsning

Vil vurdere rapport

Listhaug ville likevel ikke svare på om UNHCRs opplysninger vil føre til at Norge dropper å sende syriske asylsøkere tilbake til Russland.

– Nå er det ingen som blir sendt tilbake, fordi vi er i diskusjon med russiske myndigheter om hvordan vi skal gjennomføre det. Det gir oss selvfølgelig tid til å gå inn i rapporten som vi får oversendt og vurdere det som står der, sier hun.

Phiri gjentok at hun mener alle asylsøkere bør få en realitetsbehandling av sakene sine og bli intervjuet av Utlendingsdirektoratet. Det gjelder også asylsøkere som er kommet gjennom Russland.

– Den internasjonale menneskerettighetskonvensjonen sier at man har rett til å søke asyl, og at det ikke må forhindres fordi man tilfeldigvis har kommet gjennom andre land. For å være sikker på at man oppfyller konvensjonen, er det vår anbefaling at man behandler sakene individuelt, og at man forstår hvorfor asylsøkeren er kommet til Norge og ikke har blitt i Russland, om det er noen grunner til at man ikke skal sendes tilbake, sier hun.

Les også: Frp: – Vi skal ikke ta smykkene fra folk

– Naturlig ikke å følge anbefalinger

Listhaug fastholder at UNHCR gir noen anbefalinger som går utover det folkeretten sier, og at det dermed er opp til Norge å avgjøre om man vil følge dem.

– I den situasjonen vi er i nå, er det naturlig at mange land kanskje har en praksis som ikke følger anbefalingene, men som følger de internasjonale konvensjonene.

Phiri syns imidlertid lite om at Norge bidrar til å tøye grensene i flyktningretten.

– Det er grunn til bekymring når man i de nordiske landene begynner å stramme inn, fordi de nordiske landene alltid har vært sett på som modeller for resten av verden, på menneskerettighetsområdet og flyktningområdet.

Phiri roste imidlertid Norge for sin mangeårige støtte til UNHCRs arbeid, ikke minst økonomisk. Hun er også glad for at Norge bidrar til å få i stand en internasjonal donorkonferanse i London i februar, der målet er å skaffe mer penger til syriske flyktninger i regionen der de fleste befinner seg.

Også beslutningen om å hente flere kvoteflyktninger fra Syrias naboland, får ros av UNHCRs representant, men hun påpekte at det monner lite.

Se opptak av pressekonferansen med Sylvi Listhaug som tok imot FN-utsending Pia Prytz Phiri på sitt kontor i Justisdepartementet i Oslo onsdag.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Direkte: Listhaug etter møtet med UNHCRs Nord-Europa-sjef Les mer Lukk