Professor: – Mannlige innvandrere kan true likestillingen

Tyske migranter tar avstand fra overgrepene på kvinner i Köln på nyttårsaften, hvor mange asylsøkere er mistenkt for å stå bak. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Åtte av ti asylsøkere som kommer til Norge, er menn. Det kan true den norske likestillingen, advarer amerikansk professor.

Valerie M. Hudson, professor ved avdeling for kvinner, fred og sikkerhet ved universitetet Texas A&M, sier at i land hvor det er flere menn enn kvinner, er det større risiko for voldelig kriminalitet mot kvinner.

Faren for voldelige handlinger øker med flere unge, enslige menn som kan finne hverandre i grupper, sier hun til VG.

– Det kan ikke eksistere noen form for meningsfull likestilling i et samfunn der kvinner ikke kan bevege seg fritt i det offentlige rom. For de av oss som trodde de nordiske landene var det levende beviset på at likestilling var mulig, er dette et tragisk, ikke målbart tap, sier Hudson.

Les også: Tybring-Gjedde forstår Russlands asylstans

En annen forsker, Andrea den Boer ved Kent-universitetet i England, sier at jobb, mulighet til å bidra og delta i samfunnet og mulighet for familiegjenforening er avgjørende for at menn tilpasser seg samfunnet.

– Vi styrer ikke hvem som søker asyl i Norge. Det vi kan gjøre er å fortelle dem som kommer hvilke forventninger det er til dem i det norske samfunnet, og hvordan man forholder seg til kvinner her, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til VG.

Les også:

Troms Frp vil frata asylsøkere verdisaker

Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad

Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug