Deler av historisk Oslo-bygg totalskadd i brann

Brannvesenet arbeidet fortsatt på Nedre Foss Gård på Grünerløkka i Oslo torsdag formiddag etter brannen onsdag kveld. Les mer Lukk

Brannvesenet i Oslo tyr torsdag til gravemaskin for å slukke de siste flammene fra brannen i Nedre Foss Gård. Deler av Grünerløkkas eldste bygning er totalskadd.
Brannvesenet jobbet fortsatt på Nedre Foss Gård på Grünerløkka i Oslo torsdag formiddag etter brannen onsdag kveld. Les mer Lukk

– For å få slukket ordentlig er vi nødt til å bruke en gravemaskin med klo for å rive litt av taket slik at vi får kommet til og slukket ordentlig i hulrommene der det fortsatt brenner, sier vaktkommandør Stig Henning Duaas ved Oslo brann- og redningsetat til NTB i 11-tiden nyttårsaften.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slukkingen har vært svært krevende fordi det brenner i en rekke hulrom i det ærverdige bygget. 50 mannskaper var i sving på det meste gjennom natten, og brannmannskaper fra både Follo og Romerike deltok.

Over et halvt døgn etter at brannen brøt ut, kunne brannvesenet fastslå at flammene var under kontroll.

Røykdykkere

Den eldste delen av Nedre Foss Gård er totalskadd av flammene som herjet på nordsiden av bygget, hvor takkonstruksjonen raste sammen, opplyser Duaas.

– Den nye delen av bygget skal være helt fin, og i den søndre delen av bygningen har vi klart å stoppe skadene, forteller vaktkommandøren.

Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokka 20. Tolv brannbiler var da på stedet, og mange røykdykkere hadde gjennom natten en utfordrende jobb med å rive og lage branngater i bygningen.

Ingen skadd

Gården som brant, huser i dag restauranten Nedre Foss Gård , som opplyser at den er Grünerløkkas eldste bygning.

– Dette er forferdelig trist, sa byantikvar Janne Wilberg til NTB onsdag kveld.

Det er usikkert hvor gammel bygningsmassen er, men deler av bygningen er fra 1700-tallet og andre deler kan være eldre, opplyser byantikvaren.

44 personer – 29 gjester og 15 ansatte – var i restauranten da den ble evakuert onsdag kveld. Ingen av dem ble skadd.

– Det første man lurer på er om det har vært personskader, og det var en stor lettelse da det ikke var en problemstilling i det hele tatt, sier Christian Ringnes, administrerende direktør i Eiendomsspar, som eier bygningen.

Brannvesenet jobbet sent onsdag kveld med å redde det som kunne reddes av Nedre Foss Gård. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Les mer Lukk

– En tragedie

Den profilerte investoren betegner brannen som en tragedie.

– Vi har eid den eiendommen i cirka 20 år. Bygningen ble restaurert ferdig i mai og ble en veldig populær restaurant, fortalte Ringnes til NTB sent onsdag kveld.

Han opplyser at det er brukt i overkant av 50 millioner kroner på oppussing.

– Jeg håper at mest mulig blir stående slik at vi kan bygge opp igjen, fortsetter han.

Bevaring

Gården er regulert til bevaring, og byantikvaren har vært med på å legge rammene for oppussingen.

– Dette er ett av de historisk viktigste områdene langs Akerselva i Oslo. Vi håper mest mulig lar seg redde, sier byantikvar Wilberg.

Tidligere var bygningen kontoret til miljøstiftelsen Bellona.