Isaksen: – Stoltenberg er på jordet

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Jens Stoltenberg tar feil når han hevder at det er enkeltindivider og ikke religion som står bak IS' terror. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer kraftig på NATO-sjef Jens Stoltenbergs sammenligning av IS og Anders Behring Breivik.

I onsdagens utgave av Dagens Næringsliv sa Stoltenberg at det ikke er religiøse grupper, men enkeltindivider som er ansvarlige for både 22. juli-angrepet og ekstremistgruppen IS' terror. Isaksen mener sammenligningen er direkte feil.

– Én ting er at han som generalsekretær ikke vil skape inntrykk av at alliansen (NATO) er i krig med islam. Det er forståelig. Men å fremstille IS som en tilfeldig samling individer som bedriver terrorisme, er feil. IS er en ekstrem radikal islamistisk bevegelse. Det er ikke mulig å forstå tiltrekningskraften IS har på Syria-farere i Norge hvis man fjerner religionen fra bildet, sier Isaksen til DN.

Bakgrunn:Stoltenberg sammenligner IS med Breivik

– Stoltenberg er på jordet når han later som IS ikke har noe med islam å gjøre. IS har kooptert religionen, det er deres drivkraft. Det er ikke mulig å forstå IS uten den religiøse påvirkningen, fortsetter han.

Men kunnskapsministeren finner også en fornuftig ting ved Stoltenbergs uttalelser:

– 22. juli er det mest grusomme som har skjedd i Norge siden annen verdenskrig. Å tenke seg en bevegelse av 30.000 Breivik-er, kan bidra til å illustrere hvor farlig IS er.