Deler av Nedre Foss Gård i Oslo overtent

Your browser doesn't support HTML5 video.

Brann i Nedre Foss gård på Grünerløkka i Oslo Les mer Lukk

Den nordlige delen av Nedre Foss Gård i Oslo er overtent. Grünerløkka-gården fra 1800-tallet er nylig pusset opp for 50 millioner kroner. – Forferdelig trist, sier byantikvaren.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slukningsarbeidet er krevende slukningsarbeid fordi det brenner i en rekke hulrom.

Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokka 20. Tolv brannbiler er på stedet. Rett før klokka 21 opplyste brannvesenet at de vil rive og lage branngater i bygningen for å berge det som berges kan.

Ukjent årsak

Brannårsaken er så langt ikke kjent. En av meldingene dreide seg om pipebrann, mens en annen fortalte om brann i en grill. Brannen har så spredd seg til takkonstruksjonen.

– Det er full fyr i nordsiden av bygningen, og vi prøver å begrense det så det ikke sprer seg til vestfløyen, forteller vaktkommandør Morten Høglund i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

44 personer – 29 gjester og 15 ansatte – måtte evakueres. Alle er gjort rede for, og ingen er skadd.

Grünerløkkas eldste

Gården som brenner, huser i dag restauranten Nedre Foss Gård , som opplyser at den er Grünerløkkas eldste bygning. Gården er nylig pusset opp for 50 millioner kroner.

– Dette er forferdelig trist. Den er blitt satt i stand og er nokså nyåpnet som restaurant, forteller byantikvar Janne Wilberg til NTB.

Det er usikkert hvor gammel bygningsmassen er, men deler av bygningen er fra 1700-tallet og andre deler kan være eldre, opplyser byantikvaren.

– Dette er ett av de historisk viktigste områdene langs Akerselva i Oslo. Vi håper mest mulig lar seg redde, sier Wilberg.

Til bevaring

Gården er regulert til bevaring.

– Vi har vært med på å legge rammene for oppussingen og vi har gjort arkeologiske registreringer der. Men ettersom det er regulert, er det i hovedsak eksteriører og planer om tilbygg vi har jobbet med, forklarer Wilberg.

Tidligere var bygningen kontoret til miljøstiftelsen Bellona