Brende: – Viktig at ISIL drives tilbake

– Det er flere ting som tyder på at det irakiske militæret har vært i stand til å ta tilbake Ramadi etter at ISIL inntok byen i mai i år. Dette er i så fall positivt og kommer jo i tillegg til at man tidligere gjenerobret Tikrit, sier utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

Gjenerobringen av byen Ramadi er et viktig skritt for irakiske styrker, mener utenriksminister Børge Brende (H).

– Det er flere ting som tyder på at det irakiske militæret har vært i stand til å ta tilbake Ramadi etter at ISIL inntok byen i mai i år. Dette er i så fall positivt og kommer jo i tillegg til at man tidligere gjenerobret Tikrit, sier Brende til NTB.

Nå må moderate sunnimuslimske grupper inkluderes dersom storbyen Mosul skal vinnes tilbake, mener utenriksministeren.

Les også:Irakiske styrker mener de har gjenvunnet Ramadi

– Forutsetningen for å gjeninnta hele Anbar-provinsen, er at president Haider al-Abadi får med seg sunniene i provinsen, slik at det ikke blir et oppgjør mellom sunnier og sjiaer. Det blir viktig i forbindelse med det store slaget om å gjenerobre Mosul, sier Brende.

– 2015 var jo preget av mange negative oppslag om terroraksjoner og ISILs frammarsj i Syria og Irak, men på tampen av året ser vi positive skritt. Nå må man klare å holde på Ramadi denne gangen, sier utenriksministeren.

Les også:Afghansk milits halshogde IS-medlemmer