Julegudstjeneste preget av sorg

Kong Harald, dronning Sonja sammen med prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, døtrene Leah Isadora, Maud Angelica og Emma Tallulah på vei til julegudstjeneste i Holmenkollen kapell på første juledag. Les mer Lukk

Den tragiske ulykken ved Holmenkollen kapell julaften preget gudstjenesten der kongefamilien var til stede 1. juledag.

– I dag kjenner vi på avmakt og hjelpeløshet i det som føles som meningsløst, sa prest Hanne Elstrøm før hun tente lys og ba en bønn for den avdøde kvinnen. Programmet var lagt noe om i forbindelse med dødsfallet, og lyset sto tent på alterringen under hele gudstjenesten.

Bakgrunn: Kvinne fikk flaggstang over seg og døde i Oslo

Kong Harald og dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise med ektemann Ari Behn og deres tre barn var til stede ved gudstjenesten. De bor alle på Kongsseteren i julen. Kronprinsfamilien feirer jul på i sin hytte på fjellet i Uvdal.

Kongefamilien kom i to biler fra Kongsseteren og ble tatt imot på kirketrappen av Elstrøm.

1. juledag er offentlig flaggdag, men flaggstativet står igjen som et tegn på den tragiske ulykken julaften, der flaggstangen brakk og traff en kvinne som var på vei inn i kirken.

Les også: Tre­barns­mor mistet livet i ulykke utenfor kapell

Vakker sang

Holmenkollen barne- og ungdomskor innledet gudstjenesten med salmen «Mitt hjerte alltid vanker». Barna til den avdøde kvinnen var medlemmer av koret, og i anledning dødsulykken var alle de unge kormedlemmene kledd i svart.

Kongefamilien satt som vanlig på første benk på høyre side av kirken, like ved juletreet. De tre barna, Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, satt mellom sine foreldre, mens kongeparet hadde sine faste plasser mot midtgangen.

Vakkert vær

Sola skinte vakkert over Holmenkollen og Oslo denne 1. juledagen, i sterk kontrast til regnvær og vind julaften.

Men snøen glimrer ved sitt fravær. Ikke ett snøfnugg var å se i skogen rundt kapellet, men rundt skiskytteranlegget ved Holmenkollbakken var det lagt en rundløype av kunstsnø, og her var det mange som tok noen runder på ski i finværet.

Om vår skiglade dronning vil gjøre det samme i løpet av juleferien er ikke godt å si, men noen skitur i Nordmarka blir det garantert ikke.

Lang tradisjon

Den kongelige tradisjonen med julegudstjeneste i Holmenkollen kapell går mange år tilbake. Noen år ble det vekslet mellom Asker kirke, da familien feiret jul på Skaugum, og etter at Holmenkollen kapell brente, var det Ris kirke som fikk kongelig besøk i julen.

Etter at prinsesse Märtha Louise og familien flyttet til Lommedalen, har de også brukt Lommedalen kirke. For noen år siden var også kongen og dronningen med her, da de var gjester hos Märtha og Ari i julen.