Spionrapport navngir nordmenn med KGB-kontakt

En avgradert spionrapport fra 2001 skal inneholde navn på 16 nordmenn med nære forbindelser til KGB. Ti av dem tilhørte utenrikstjenesten. Daværende overvåkingssjef Per Sefland ga rapporten til Stoltenberg-regjeringen i januar samme år. Her er han fotografert i 2008 da han var sysselmann på Svalbard og blant annet fikk besøk av daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

En avgradert spionrapport fra 2001 skal inneholde navn på 16 nordmenn med nære forbindelser til KGB. Ti av dem tilhørte utenrikstjenesten.

TV 2 har fått innsyn i rundt 2.000 sider med dokumenter fra arkivene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Rapporten bygger på opplysninger fra KGB-avhopperen Vasili Mitrokhin og kom fra den britiske etterretningstjenesten MI6. Den førte til at PST ba Utenriksdepartementet iverksette tiltak.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland var utenriksminister da regjeringen fikk rapporten fra overvåkingstjenesten.

Les også: Stoltenberg: – Ingen ønsker en ny kald krig

– Vi satte i gang en undersøkelse av disse forholdene, og departementsråden som informerte meg om dette, kom selv tilbake og sa at disse var kvittert ut av saken, sier han.

Ifølge Jagland hadde de alt på det rene.

– Det var beskjeden jeg fikk fra dem som hadde gått gjennom disse sakene. Alt tyder på det. For en av de to har jo fått noen av de høyeste stillingene i UD etterpå, sier han.

Les også:AT&T hjalp NSA med omfattende internett-spionasje

Per Sefland, som var overvåkingssjef fra 1997 til 2003, og som gikk til Stoltenberg-regjeringen med rapporten i januar 2001, tror at norske KGB-agenter har sluppet unna og at trusselen fra fremmede makter som jakter på sensitiv informasjon i Norge er høyst reell.

– Ja, det gjaldt og gjelder formodentlig også i dag. Ikke bare Utenriksdepartementets tjenestemenn og -kvinner, men det gjelder også politikere. Ettertiden kan nok komme til å vise at man har vært litt for neglisjerende overfor etterretningsrisikoen, sier Sefland.

Les også: Anklager Putin for drap på KGB-agent