Kringkastingsrådet: – NRK-satire er venstrevridd

Jon Almaas (bildet) og hans fredagsprogram «Nytt på nytt» har flere gjester fra høyresiden enn fra venstresiden, sier kringkastingssjefen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Kringkastingsrådet mener NRKs satireprogrammer er venstrevridd og ber rikskringkasteren bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden. Komikere rister på hodet av utspillet.

– Vet ikke om vi skal le eller grine, skriver leder Richard Aune for NRKs journalistlag i en epost til VG.

Det var NRK selv som meldte at Kringkastingsrådet etter et møte torsdag har bedt rikskringkasteren bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden.

– En slik innblanding langt inn i våre redaksjonelle korridorer, av politisk oppnevnte representanter, er bare ikke til å leve med. Dersom kringkastingsrådet ønsker å legge seg selv ned, så er dette en god søknad, mener Aune.

«NRK er en av de få aktørene i Norge som har kompetanse og ressurser nok til å bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden. Ved å prøve å bygge opp noe slikt, kan NRK gi et viktig bidrag til større mangfold i Humor-Norge», heter det i uttalelsen fra Kringkastingsrådet.

– Stakkars den komikeren som skal nevnes som et mulig eksempel for å kvoteres inn i en slik satsing, sier komiker Dag Sørås til Dagbladet om Kringkastingsrådets utspill om at NRK bør bli mer høyrevridde i satireprogrammene sine. Arkivfoto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Kvotering

Et absurd utspill, mener komiker Dag Sørås.

– Stakkars den komikeren som skal nevnes som et mulig eksempel for å kvoteres inn i en slik satsing, sier Sørås til Dagbladet.

Komiker Bård Tufte Johansen sier det å kvoteres inn til NRK for å lage høyrehumor, er en vanskelig oppgave.

– «Hei, vi er en gjeng som har fått i oppdrag å lage høyrevridd humor» er et like dårlig utgangspunkt som «hei, jeg er den nye kvoterte lesbiske kvinnelige lederen deres», sier Johansen til avisen.

Les også: Eksperter kritiserer NRKs bruk av private nakenbilder

Moderert uttalelse

Bakgrunnen for at saken var oppe på møtet, var at Kringkastingsrådet i oktober behandlet en rekke klager på programmet «Salongen».

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mente rådet var noe bastant i det fremlagte forslaget til uttalelse. Han viste blant annet til at Nytt på Nytt har flere gjester fra den blå siden enn den røde. Rådet valgte derfor å moderere sin uttalelse noe, ifølge NRK.

Twitter

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at saken ble kjent. Avisen Vårt Land har samlet Twitter-meldinger:

«Lol. Lolololololol. You can't make this shit up», skrev Cappelen Damm-forlegger Anders Heger.

Kjæresten til MDGs byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, hadde dette å si: «Det blir for dumt at bare høyresiden skal få mer humor. Vi trenger et tverrpolitisk forlik om hva slags politisk humor NRK skal ha», skrev Eivind Trædal.

Les også: Budsjettkutt i NRK