Tromsø vraker parlamentarisme og byråd

– Det skal være en personlig glede å sitte i byrådet som avvikler parlamentarismen i Tromsø, sier Jens Ingvald Olsen som med en oppslutning på 14,4 prosent gjorde et brakvalg for Rødt i ishavsbyen. Rødt knallvalg i Tromsø mye takket være førstekandidat Jens Ingvald Olsen (t.v.). Her er han sammen med partifelle Ingrid Marie Kielland på RVs valgvake i Tromsø 14. september. Les mer Lukk

Oslo og Bergen blir stående alene om å ha parlamentarisme og byråd etter at de rødgrønne valgvinnerne i Tromsø nå skroter styringsmodellen.

Ap, Rødt og SV fikk et solid flertall i det nye kommunestyret og har fram til onsdag gjennomført forhandlinger om en samarbeidsplattform der de danner et overgangsbyråd i åtte måneder før ishavsbyen igjen går tilbake til formannskapsmodellen.

En periode

Tromsø har i årene 2011 til 2015 hatt samme styringsmodell som Oslo og Bergen med et byråd som utgår av kommunestyret.

– Vårt primære standpunkt var å danne et mindretallsbyråd alene. Men vi har forståelse for at SV og Rødt hadde store motforestillinger mot denne modellen. Vi vil derfor bare danne et overgangsbyråd, opplyste Arbeiderpartiets byrådskandidat Kristin Røymo på en pressekonferanse i Tromsø onsdag.

Les også: Rødt like store som Høyre i Tromsø

Sparer 10 millioner

Hun pekte på at Tromsø står overfor store økonomiske utfordringer med et underskudd på driften som kan bli opp mot 200 millioner kroner de tre kommende årene.

– Ved å avvikle parlamentarismen kan vi spare 10 millioner kroner eller 40 nye lærerstillinger, sier Røymo som skal lede overgangsbyrådet der Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Gunhild Johansen (SV) er blant byrådene. Jarle Aarbakke blir ordfører de åtte første månedene.

– Det skal være en personlig glede å sitte i byrådet som avvikler parlamentarismen, sier Jens Ingvald Olsen som med en oppslutning på 14,4 prosent gjorde et brakvalg for Rødt i Tromsø.

Les også: Tromsø-ordfører trakk seg fra valglista i protest