Binne skutt i Pasvik – tre bjørnunger etterlatt

Ei binne ble torsdag funnet død i Pasvik i Sør-Varanger etter at en jeger opplyste å ha skutt mot den. Direktoratet for naturforvaltning mener de tre etterlatte bjørnungene har gode sjanser til å overleve alene.

Det er ikke klart om bjørnungene er årsunger eller om de er et og et halvt år, altså fjorårsunger.

– Vi har fått beskjed om begge deler. Det kan være vanskelig å se forskjell. Men de har gode sjanser til å overleve, selv om de er født i år. Så vi vil foreløpig ikke foreta oss noe, sier seniorrådgiver Morten Kjørstad i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

– Trenger ro

Han forklarer at det ikke er uvanlig at ungene skilles fra moren når de er et og et halvt år gamle.

– Bjørnungene er i godt hold. I Finnmark er det om lag 14 dager til det er normalt for bjørnen å gå i hi. De holder på å spise seg opp nå. På denne tiden spiser de bær, og det klarer ungene på egen hånd selv om de skulle være årsunger, mener Kjørstad.

Han oppfordre folk til ikke å oppsøke området.

– Bjørnungene kommer nok til å holde seg i området og lete etter moren, og jeg vil oppfordre folk til å la bjørnungene få ro i tiden fremover, sier Kjørstad.

Etterforsker saken

Småviltjegeren kontaktet selv politiet og opplyste at han hadde skutt mot bjørnen ved Grustakvannet i Pasvik.

– Vi etterforsker saken, og det er for tidlig å si noe om årsaken til at jegeren løsnet skudd mot bjørnen, sier operasjonsleder Lars Gaupset i Øst-Finnmark politidistrikt til NTB.

Politiet la torsdag ned ferdselsforbud i området fra riksvei 885 og nordover langs Malbekkveien etter at det ble klart at det kunne være en skadeskutt bjørn i området.