Sissel Rønbeck enig i kritikken av Lundestad

Sissel Rønbeck sier hun stiller seg fullt og helt bak Nobelkomiteens kritikk av sin tidligere sekretær Geir Lundestad. Les mer Lukk

Tidligere medlem av Nobelkomiteen, Ap-veteranen Sissel Rønbeck (65), sier hun stiller seg bak Nobelkomiteens kritikk av Geir Lundestad, som anklages for brudd på taushetsplikten.

– Han skriver ting og uttaler seg på en måte som bryter med ånden som gjør at man kan arbeide i fortrolighet i en slik komité, sier Rønbeck til NRK.

Rønbeck var medlem av Nobelkomiteen i 18 år fra 1994. Lundestad ble sekretær i komiteen i 1990.

Rønbeck presiserer at hun ikke har lest Lundestads bok, men uttaler seg på grunnlag av det hun har hørt og lest i mediene.

– Så vidt jeg skjønner, så sier han ting om hva personer i komiteen har ment i ulike sammenhenger under komiteens arbeid, og det er jo et brudd på forutsetningene, sier Rønbeck

Les også: Lundestad uenig i at han har brutt taushetsløftet

Rønbeck forteller at mer åpenhet vil gjøre komiteens arbeid vanskelig.

– Hvis ikke noe skal kunne foregå i fortrolighet og uten hele pressen til stede, så vil det være vanskelig å komme fram til forstandige konklusjoner, ikke minst konklusjoner som alle skal være enig i, som tilfellet er i denne komiteen, sier Rønbeck.

Mandag uttalte Nobelkomiteen at de mener Lundestad i boken «Fredens sekretær» har brutt taushetserklæringen han undertegnet i 2014 på en rekke punkter.

Les også: Lundestad: Ikke karakterdrap på Jagland

Nobelkomiteen mener at Lundestad som tidligere ansatt er bundet av taushetsløftet, uansett om han selv mener regelen burde vært endret i retning større åpenhet.

Lundestad sier han er uenig med Nobelkomiteen og varsler en pressemelding om saken.

– Jeg er uenig i det komiteen sier. Jeg vil sende ut en pressemelding tirsdag formiddag, sier Lundestad til NTB. Han vil ikke kommentere saken ytterligere før det.