Cappelen: – Det skulle vært flere på tiltalebenken

Narkotiltalte Gjermund Cappelen smilte og lo da han fikk spørsmål fra pressen under en pause i rettssaken mot ham og sju medtiltalte som startet i Asker og Bærum tingrett mandag. Les mer Lukk

Narkotiltalte Gjermund Cappelen sier hasjnettverket hans var mer omfattende enn det politiet har klart å avdekke. Men for å beskytte familien sin vil han ikke forklare seg om andre.

Mandag fikk Asker og Bærum tingrett høre samtaler og SMS-er Cappelen sendte mens han ble overvåket av politiet i desember 2013, og dermed et innblikk i aktiviteten i nettverket fram til Cappelen ble pågrepet natt til 20. desember.

Noen av personene Cappelen snakket med, er fortsatt ukjente for politiet. Og Cappelens forklaring om andre har stort sett begrenset seg til det de andre tiltalte selv har forklart.

– Det skulle selvfølgelig vært flere på tiltalebenken her, men av frykt for familiens liv og helse har jeg valgt å ikke si noe her om andre. Saken er mer omfattende enn det som er gjort gjenstand for retten i dag, sier Cappelen.

Kodeord

Telefonkontakten i nettverket foregikk uten å nevne narkotika. Ofte avtalte de å møtes på bensinstasjoner eller andre steder for å prate. Andre ganger diskuterte de tidspunkt for møter som «damebesøk», «julelunsj» og «julebord».

– Ok, da forbereder jeg dansere og band til å komme fredag. Du kan ikke bli senere, da flere av dem som skal opptre, skal på juleferie, skrev en ukjent person om «julebordet» i en SMS til Cappelen 13. desember.

– Gi en lyd når du vet om de blir med på festen, så vet vi om vi skal ha med alle danserne, skriver vedkommende videre.

Cappelen hadde også hyppig kontakt med en person på et ukjent, dansk nummer. Samtalen foregikk på engelsk, og de to avtalte blant annet «et seminar» sammen. Tidligere i desember fløy Cappelen på en kort tur til København.

Les også: Cappelen: – Sjokkert da hasjen forsvant

– Korrupsjon var viktig

Cappelen nektet å forklare seg om hvem disse ukjente personene er, og vil heller ikke koble flere av nettverkets kallenavn til andre involverte i nettverket.

Unntaket er politimannen Eirik Jensen, som Cappelen hevder har hjulpet ham.

– Korrupsjonsdelen er også en del av det jeg har fortalt om, for det var en viktig bestanddel av virksomheten, sa Cappelen om hvorfor han har forklart seg om dette for politiet.

Jensens angivelige rolle dreier seg om innførsel av narkotika, noe som skal behandles i en egen rettssak senere.

Les også: Hasjtiltalte Cappelen før gigantsaken: – Jeg angrer

– Jeg har sviktet

Cappelen brukte slutten av sin forklaring på å unnskylde hasjvirksomheten han har drevet og konsekvensene den har fått.

– Det har vært en tankeprosess, denne saken her. Jeg har sviktet som menneske og samfunnsborger. Denne saken har fått veldig alvorlige konsekvenser, da tenker jeg særlig på han som ikke lenger er blant oss, sier Cappelen.

En av mennene som ble pågrepet i saken i desember 2013, tok sitt eget liv i fengsel i romjula.

– Jeg har sviktet barna mine. Jeg har valgt å fortelle alt sammen, alt om meg selv, sier han videre.

Cappelen er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen for å ha oppbevart og solgt rundt 1,4 tonn hasj. Han er også tiltalt for oppbevaring av to ulovlige våpen. Han erkjenner straffskyld.

Aktiviteten i Cappelens hasjnettverk:  

Politiet fikk tillatelse til å overvåke Gjermund Cappelen i ukene før han ble pågrepet natt til 20. desember 2013. Overvåkingen gir et innblikk i aktiviteten i nettverket hans i adventstiden.

* 6. desember sender en mann (47) SMS til Cappelen: «Hei, kommer kameraten på julelunsj i dag?». Cappelen ringer en 63-åring og ber ham kontakte 47-åringen. «Han er på meg og lurte på om det blir lunsj», forklarer Cappelen.

* Samme dag flyr Cappelen til København. Flyr tilbake til Oslo dagen etter.

* 8. desember sender Cappelen to SMS-er til et dansk nummer. Begge inneholder bare ordet «Hello». Cappelen ringer 63-åringen og spør om han har ordnet julepresang. Han får til svar at bilen er på verksted, men han skal få «full rapport» etterpå.

* 11. desember sender Cappelen igjen meldingen «Hello» til det danske nummeret. Han får smilefjeset «:+)» som svar. Dagen etter spør Cappelen: «So the seminar will be on Sunday?» og får svaret «It is the plan :=)»

* En mann sender SMS til Cappelen og spør når det er julebord. Fredag, sier Cappelen. «Ok. Da forbereder jeg dansere og band til å komme fredag. Du kan ikke bli senere, da flere av dem som skal opptre, skal på juleferie».

* 16. desember mottar Cappelen to meldinger fra det danske nummeret: «Ca 14.30. Ok.» og «Ca 14.30». På ettermiddagen blir han oppringt fra en telefonkiosk i Karl Johans gate. «Hello, I'm waiting. I'm waiting in the bar», sier en mann. «Are you here? Oh, shit» svarer Cappelen.

* Natt til 18. desember fingerte politiet et innbrudd i ett av Cappelens to lagre. «Rørleggeren» (51) oppdager det, og ringer Cappelen: «Hei. Er du utenfor nå? Det har vært innbrudd på verkstedet, vet du. De har tatt alt som er. Faen. Jeg er utenfor nå».

* Cappelen ringer «Rørleggeren» igjen. «Du må snakke med Øst, da», sier Cappelen. I retten har han forklart at «Øst» hadde hasj til disposisjon på lageret, og at han ville varsle om at han «ikke fikk hasj til jul».

* 19. desember ringer Cappelen flere i nettverket, noen av dem blir enige om å møtes.

* Natt til 20. desember blir Cappelen pågrepet av politiet.