Folk er blitt enda mer positive til Syria-flyktninger

Your browser doesn't support HTML5 video.

- De sier vi må hjelpe dem der de er, men nå er de her Les mer Lukk

Nesten to av tre nordmenn stiller seg positive til at vi skal ta imot 8.000 flyktninger fra Syria, ifølge en fersk måling. Det er en klar oppgang fra tidligere undersøkelser.

Ifølge målingen som Respons Hent har utført for Aftenposten , er SV-velgerne de mest positive. Av dem er 90 prosent positive.

Det er kun blant Frps velgere at flertallet er negative, og bare 9 prosent av velgerne er positive. Blant regjeringspartner Høyres velgere er til sammenligning 51 prosent positive.

Totalt sett stiller 63 prosent seg positive til at Norge skal ta imot 8.000 flyktninger fra Syria i perioden 2015-2017. 25 prosent er negative, mens 12 prosent svarer at de ikke er sikre. Tidligere målinger har vist et knapt flertall for å ta imot dette antallet flyktninger.

Les også: Kommunene må bosette 50.000 flyktninger på fire år

– Debatten er over

Samtidig sier 32 prosent av de spurte at spørsmålet om mottak av flyktninger vil ha stor betydning for deres valg av parti i kommunevalget om drøye to uker. Det har klart størst betydning for velgere som sympatiserer med Frp og SV.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen, mener målingen viser at debatten er over.

– Nå må norske politikere legge vekk diskusjonen om Norge kan motta 8.000 syriske flyktninger over tre år, sier han.

Bakgrunn: Nærmere 40 asylsøkere stoppet på svenskegrensa

Får mat og blir ønsket velkommen

Utenfor Politiets utlendingsenhet i Oslo får nyankomne asylsøkere utdelt mat levert fra flere restauranter i Oslo. – Vi ønsker dem velkommen, siden det ikke er noen andre som gjør det, sier en av initiativtakerne.

Lokalene til Politiets utlendingsenhet er noe av det første mange nyankomne asylsøkere møter når de ankommer Norge.

Denne uken har flere frivillige stilt opp her for å hjelpe til.

– Vi serverer mat og drikke til flyktninger som kommer til Norge, og vi ønsker dem velkommen, siden det ikke er noen andre som gjør det, sier Mona Bentzen til NTB. Hun er en av initiativtakerne bak tiltaket.

– Når flyktninger kommer til Norge må de vente i flere dager på å bli registrert, og de må ligge på gulvet uten madrasser. De får utdelt et fleeceteppe, loff, syltetøy og kaviar. Det skal de leve på i flere dager. Det synes vi var stusslig, sier hun.

Via en Facebook-gruppe har mange mennesker meldt seg for å hjelpe til. Flere restauranter har levert mat. Restauranteier Jan Vardøen er blant bidragsyterne.