Nær tusen migranter ført til Sardinia med norsk skip

Siem Pilot med over 950 migranter og flyktninger om bord etter flere redningsoppdrag i Middelhavet lørdag. Les mer Lukk

Det norske skipet Siem Pilot kom mandag fram til Sardinia med nesten tusen migranter og flyktninger om bord.

– Nå blir de tatt hånd om av italienske myndigheter på land. Det er mange fra italiensk Røde Kors her, og de gir tilsyn til dem som trenger legehjelp. Vi hadde mange høygravide om bord, sa Ida Dahl Nilssen fra Kripos på telefon til NTB mandag.

963 mennesker ble reddet av mannskapet på Siem Pilot i løpet av helgen, og antallet om bord var det høyeste så langt i operasjonen i Middelhavet.

Flykter fra Syria-krigen

I utgangspunktet kan Siem Pilot ta om bord maksimalt 800 personer. Men er det krise, kan antallet økes. Blant dem som ble reddet i helgen, var det over 70 barn og flere spedbarn.

En stor del av migrantene kom fra Eritrea, ifølge Nilssen. Eritrea har et av Afrikas mest autoritære regimer, og et stort antall unge eritreere velger å flykte fra en militærtjeneste som i praksis kan være nærmest evigvarende og sammenlignes med tvangsarbeid.

I tillegg var det en stor gruppe flyktninger fra krigsherjede Syria. Andre hadde reist helt fra Bangladesh før de la ut på den farefulle ferden over Middelhavet.

– Alle ga veldig klart uttrykk for hvor lettet de var over å bli reddet, forteller Nilssen, som er presseansvarlig for Kripos om bord på Siem Pilot.

– Fungerer bra

Nilssen snakket selv med noen av migrantene på skipet, og var med på å dele ut bamser og leker til barna.

– Noen av migrantene har hørt om land som de ønsker å dra til etter å ha nådd Italia. Andre har kanskje ikke gjort seg noen tanker om det, sier hun.

De norske politifolkene og soldatene på Siem Pilot har for tiden besøk av politidirektør Odd Reidar Humlegård og representanter for forsvarsledelsen.

– Både logistikken og mottaket på Siem Pilot og på land ser ut til å fungere svært bra. Dette er første gang politiet og Forsvaret samarbeider om en slik operasjon til sjøs, sier Humlegård.

Rekordmange reddet

Ikke bare antallet migranter og flyktninger om bord på Siem Pilot, men også det samlede antallet som ble plukket opp fra skrøpelige farkoster i Middelhavet lørdag, var rekordhøyt.

Om lag 4.400 mennesker ble reddet i løpet av et døgn. Dette er det høyeste antallet i løpet av én dag i alle fall på flere år, skriver nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til Siem Pilot deltok et irsk skip, et britisk marinefartøy og den italienske kystvakten i redningsaksjonene.

Så langt i år har over 108.000 asylsøkere og migranter ankommet Italia, mens over 150.000 har kommet til Hellas.