Erfaren friluftsmann blant de døde i kanoulykke

Tre danske statsborgere er funnet omkommet under en leteaksjon i Femundsmarka torsdag kveld. Les mer Lukk

To danske menn og en seks år gammel gutt ble torsdag kveld funnet omkommet etter en kanoulykke i innsjøen Rogen på svensk side i Femundsmarka. En av dem var en erfaren friluftsmann.

– De var på fisketur. Én av mennene er en erfaren friluftsperson og har vært i området flere ganger tidligere, opplyser Helena Hroh, vakthavende betjent ved Jämtland-politiet til Dagbladet.

De tre danskene ble meldt savnet av familien på onsdag etter at de hadde leid en kano så langt tilbake som 14. juli. Torsdag kveld ble alle funnet døde i sjøen. Vannet holdt ikke mer enn tolv grader, forteller Hroh.

De to mennene betegnes som middelaldrende, og guttungen var sønnen til den ene av dem.

Leteaksjon

Politiet i Östersund satte i verk en omfattende leteaksjon etter de tre i Rogen naturreservat ved Femundsmarka torsdag ettermiddag.

– Da de ikke ga lyd fra seg til sine pårørende i Danmark eller satte fra seg kanoen igjen, ble det innledet en statlig redningsaksjon, opplyser politiet i Jämtland.

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk anmodning om å sende et norsk redningshelikopter til området for å hente ut de tre. I tillegg deltok også et svensk politihelikopter, et sivilt helikopter, politi, politihunder og frivillig redningspersonell i søket etter danskene.

Ikke kriminelt

Ifølge politiet i Jämtland hadde danskene leid kanoen ved Rogen, sør for Funäsdalen på svensk side. Etter planen skulle de vært tilbake onsdag.

– Cirka klokken 19.30 ble det funnet en kantret kano i vannet. Kort tid etter ble de savnede funnet i vannet, opplyser politiet.

De omkomne ble hentet ut fra området klokken 20.50 av det norske Sea King-helikopteret, opplyser redningsleder Jan Lillebø ved HRS til NTB.

Det er ikke mistanke om at det er skjedd noe kriminelt. Alle tre hadde på seg redningsvester da de ble funnet i det kalde vannet. Dansk politi har varslet de pårørende.

Farlig i dårlig vær

Rogen er en stor innsjø der den største delen ligger på svensk side av grensen. På norsk side strekker sjøen seg inn i både Røros kommune i Sør-Trøndelag og Engerdal kommune i Hedmark.

Nettsiden Grenselandet som er et informasjonsprosjekt for til sammen ni vernede naturområder, betegner kanopadling som en fin måte å ta seg fram gjennom Rogens naturreservat om sommeren på, men kommer også med en advarsel:

– Det lunefulle været kan raskt forvandle den store innsjøen Rogen til et livsfarlig padlevann, skriver informasjonssiden.

Dårlig vær

Innsjøen er på hele 35 kvadratkilometer og beskrives som både vanskelig tilgjengelig og spennende, med utallige viker og øyer. Men det kan blåse opp raskt og uten forvarsel.

Östersunds-Posten opplyser at det har vært dårlig vær i området det siste døgnet, med regn og kveldstemperatur på bare rundt 5 grader.