AUF mintes sine tapte

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen (i midten) la ned roser under en minnemarkeringen på Utøya. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

Over 600 personer møtte opp for å minnes sine kjære i fellesskap under årets minnemarkering på Utøya onsdag ettermiddag.

Familier, venner og kjente tok båten over til Utøya for å minnes de som gikk tapt under terrorangrepet 22. juli 2011. Det var mange minner som ble delt gjennom munterhet og gråt blant ungdommer og andre gamle kjente denne solvarme julidagen.

– Vi må vise mot i møte med krefter som vil splitte vårt samfunn. Det er ingen som blir født til å hate – hatet er menneskeskapt. Vi kan ikke være likegyldig i møte med hat og fremmedfrykt, sa AUF-leder Mani Hussaini i sin tale.

– Se lysningen

Først kunne de pårørende ha en stille stund ved det nye minnesmerket Lysningen på Utøya. For Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, er dette minnesmerket helt spesielt. Det var et av de stedene som ikke ble like brutalt rammet av terroren som andre steder på øya, ifølge Støre.

– Jeg kommer stadig tilbake til uttrykket at AUF igjen viser oss hva det vil si å være voksen. De har hentet all kraft ut av ungdommelig vilje. De vet at Utøya ikke blir det samme, med en lang historie og en katastrofe bak seg, men de har en utviklingsvilje som er helt unik, sier Støre til NTB.

– Det gjør fortsatt vondt å komme hit. Men tiden gjør noe med oss. Vi kan velge å se framover, se mot lysningen, sa Ap-lederen.

Tomme stoler

Støre og AUF-leder Hussaini tok imot statsminister Erna Solberg (H) og hennes ektemann Sindre Finnes da de ankom Utøya.

Solberg la ned en krans på kaia sammen med Støre, Hussaini og leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland.

– Vi er mange som har tomme stoler ved middagsbordet. Samfunnet rundt oss går videre mye raskere enn vi berørte noen gang kan klare, sa Røyneland i sin tale.

Under kransnedleggelsen spilte Magnus Aannestad Oseth Nordahl Griegs «Til Ungdommen» på trompet.

– Sorg og vemod

Også tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, var svært beveget av å være tilbake på øya.

Den tidligere Arbeiderparti-lederen klemte gamle kjente mens han var på øya.

– Det er en blanding av sorg og vemod, men også en følelse av noe fint som handler om å oppleve fellesskapet og nærheten som 22. juli mobiliserte hos oss alle, men spesielt hos AUF-erne som var her på øya, sier Stoltenberg.