AUF-leder: – Ekstremismen må bekjempes hver dag

Your browser doesn't support HTML5 video.

AUF-leder: – Eks­tre­mis­men må bekjempes hver dag Les mer Lukk

 AUF-leder Mani Hussaini advarte mot ekstremismen i Europa da han talte på 22. juli-markeringen i regjeringskvartalet.

Fakta om terrorangrepene 22. juli  

* Totalt 77 personer ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli 2011.

* Åtte personer ble drept av en bombe i regjeringskvartalet i Oslo.

* I tillegg ble ti personer innlagt på sykehus med livstruende eller alvorlige skader. Mange ble også påført mindre alvorlige skader. Totalt ble rundt 325 personer satt i akutt livsfare i dette angrepet.

* 69 personer ble ofre for massakren på Utøya.

* 55 Utøya-pasienter ble sendt til sykehus. Noen ble også sendt til legevakt.

* Det var 564 personer på øya, ifølge tiltalen mot massedrapsmannen.

* Breivik er dømt til 21 års forvaring.

(Kilde: Rapport fra 22. juli-kommisjonen)

– Vi ser at ekstremismen vokser fram på ny i Europa. Heller ikke her i Norge er terroristen alene om sine holdninger, sa Hussaini foran Høyblokka onsdag formiddag.

– Vi vet så altfor godt at det er farlig å ikke ta det alvorlig. Det er farlig å sette mennesker opp mot hverandre. Hatefull og rasistisk retorikk brukes av dem som ikke ønsker seg et samfunn med plass til ulike mennesker.

Han snakket også om sorgen og smerten etter angrepet.

– Den forferdelige dagen mistet vi 77 umistelige. Vi minnes de som ble frarøvet sin framtid, hver eneste dag, og ekstra sterkt på merkedager som denne, sier Hussaini.

Les også: Slik blir 22. juli-markeringen

22. juli 2011 vil for alltid være en mørk dag i Norges historie, sier statsminister Erna Solberg (H), fire år etter angrepet som kostet 77 mennesker livet.

– De var barn, barnebarn, foreldre, søstre, brødre, ektefeller og kjærester. De var slektninger, venner, naboer og kolleger. I dag, fire år etter, står vi sammen med dere som mistet de mest dyrebare dere hadde. De skal ikke glemmes, vi minnes dem med kjærlighet, sa statsministeren i sin tale.

Markeringen utenfor regjeringskvartalet onsdag ble innledet med ett minutts stillhet for å minnes dem som ble drept da Anders Behring Breivik angrep regjeringskvartalet og Utøya.

– Den dagen rammet katastrofen. Den dagen ble Utøya og regjeringskvartalet åsted for ondskapsfulle og avskyelige handlinger, sa Solberg.