Politiet: – Ingen indikasjoner på at en pyroman løper rundt

Politiet i Hordaland tror Bergen domkirke ble påtent, men har ingen indikasjoner på at det ble gjort med viten og vilje.

– Det er selvsagt alvorlig om noen bevisst har gått inn for å tenne på kirken, men vi har ingen bevis som retter seg mot det ene eller det andre i saken, forteller operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Hordaland politidistrikt til NTB sent onsdag formiddag.

Halleraker mener det er viktig å ikke spre frykt blant byens innbyggere.

– Vi ønsker ikke at folk skal tro at noen går rundt og tenner på kirkene i byen. Er det tilfelle, så er det viktig å være påpasselig, men vi har ingen indikasjoner på at en pyroman løper rundt.

Øker sikkerheten

Politi og brannvesenet rykket ut til Bergen domkirke ved ettiden natt til onsdag, etter at en automatisk brannalarm ble utløst.

– Ved kontroll av automatisk brannalarm fra domkirken ble det funnet flammer ved en dør. Branntilløpet er slukket, skrev 110-sentralen i Hordaland på Twitter.

I etterkant av hendelsen har Akasia, som drifter kirkebygg i Bergen, innført ekstra sikkerhetstiltak gjennom ekstra vaktrunder, melder Bergens Tidende.

Tegn på uforsiktighet

Politiet i Hordaland er nemlig tydelige på at brannen ikke har noen naturlig årsak, og at noen kan ha tent på med vilje. Halleraker i politiet er likevel forsiktig i sin framstilling.

– Én av etterforskerne har sagt at det så ut som det hadde ulmet lenge. Ut fra røykmengde hadde det ligget en stund før brannvesenet fikk slukket, sier han.

– Det var mye røyk, men lite ild. Det er gjerne et tegn på uforsiktighet, selv om dette er rene spekulasjoner. Videre etterforskning vil avdekke årsak, både hva som har brent og om det er kjemikalier involvert, opplyser Halleraker videre.

Søkte gjennom natten

Branntilløpet i Bergen domkirke var i en tredør på baksiden av kirken – som ellers er av stein. Etter at brannen var slokket, søkte politiet lenge etter mulige gjerningspersoner.

– Vi hadde sporutgang med hund fra åstedet, vi forsøkte å finne personer som kan knyttes til brannen, men vi har ikke funnet noen i natt. Det er ingen mistenkte i saken så langt, sa Halleraker til NTB onsdag morgen.

Politiet ønsker fremdeles tips dersom noen har sett noe mistenkelig i området rundt Bergen domkirke.

«Normale» vannskader

Selv om det ble observert ild på stedet, har den gamle kirken klart seg greit.

– Det er selvsagt litt sot, men kirken har ikke fått noen alvorlige skader. Det er heller ingen store vannskader etter slukkingen, sier operasjonslederen og utdyper:

– Brannen var på utsiden av kirken og i Bergen regner det jo en del. Vannet påfører da ikke kirkene noen spesielt større vannskader enn ellers i året, avslutter Halleraker.

Bergen domkirke er en langkirke i stein fra 1150. Den har vært utsatt for flere branner på 1200-, 1400- og 1600-tallet. Den ble restaurert i 1883 og 1884, ifølge Bergen byleksikon.