De siktede erkjenner seksuelt samkvem i Nordfjordeid-saken

Tre unge menn ble pågrepet og siktet for seksuelt samkvem med barn i forbindelse med Malakoff-festivalen i Nordfjordeid i Sogn og Fjordane natt til søndag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiadvokat Sissel Kleiven opplyser at de tre siktede erkjenner å ha hatt seksuelt samleie med en 15 år gammel jente, men at de ikke erkjenner straffskyld.

– Alle tre erkjenner seksuell omgang med den fornærmede, men de erkjenner ikke straffskyld. Det knytter seg til alder og utvikling, sier politiadvokat Sissel Kleiven til NTB.

De siktede har påberopt seg jevnbyrdighet i alder. Én av de tre siktede er 17 år, mens de to andre er 19 år. De ble løslatt mandag etter å ha blitt avhørt, men er fremdeles siktet for seksuell omgang med en mindreårig.

– Alle tre har fortalt at forholdene skjedde frivillig. Vi har ikke funnet grunnlag for å ta ut siktelse for voldtekt, sier Kleiven.

Ulike tidspunkt

Den fornærmede i saken er en 15 år gammel jente. Hun anmeldte flere påståtte voldtekter på i Nordfjordeid sentrum i forbindelse med Malakoff-festivalen natt til søndag.

Politiadvokat Kleiven forteller til NTB at den seksuelle omgangen har skjedd på ulike tidspunkt og på ulike steder i sentrum av tettstedet.

– Det er snakk om flere åsteder. Det betyr at alle tre ikke har vært sammen med henne samtidig. Forholdene har ikke skjedd inne på festivalområdet, men i sentrum, sier Kleiven.

De tre er siktet etter straffelovens paragraf 196, som omfatter seksuell omgang med barn under 16 år. Strafferammen er fengsel inntil seks år.

Flere medier skrev mandag at siktelsen kunne bli utvidet til seksuell omgang begått av flere i fellesskap – gruppevoldtekt. Dette tilbakeviser politiadvokaten foreløpig.

– Jeg vil foreløpig ikke kommentere om noen av overgrepene har blitt gjort i fellesskap, men en må ikke gi inntrykk av at dette er gruppevoldtekt med tre siktede, sier Kleiven.

Forsvarer: – Tar det tungt

Én av de tre siktede har foreløpig ikke ønsket forsvarer. De to andre siktedes forsvarere, advokat Elisabeth Elliott og Reidun Sæle Kongsvik, sier begge at deres klienter tar saken tungt.

– Jeg har nettopp snakket med min klient. Han tar saken tungt, men er lettet over å være løslatt. Utover det har jeg ingen kommentar, sier advokat Sæle Kongsvik til NTB.

– Klart det var en lettelse for han å bli løslatt. Det har vært tungt å bli arrestert i en slik sak, sier advokat Elliott til Bergens Tidende.

Avhør på barnehus

Politiet er ferdige med åstedsundersøkelser flere steder i Eid sentrum, men etterforsker saken videre. Avhør av den fornærmede vil skje i tiden framover.

– Vi vil følge opp med dommeravhør av den fornærmede. Det vil skje på barnehus. I tillegg avventer vi medisinsk undersøkelse, sier Kleiven til NTB.

Den 15 år gamle jenta har tilknytning til Nordfjordeid, men bor et annet sted i landet. De siktede er alle fra Nordfjord-regionen. (©NTB) (©NTB)


Les også: Politiet etterforsker mulig voldtekt på festival