Rapport: Russland øvde på invasjon av Norge

Ifølge Lucas har russiske styrker gjennomført flere krigsøvelser den siste tiden, og i løpet av en av disse øvde de på å invadere Nord-Norge, finske Åland, svenske Gotland og danske Bornholm. Foto: Yuri Kochetkov (EPA) Les mer Lukk

Russland har øvd på å invadere Nord-Norge, ifølge en rapport fra den amerikanske tenketanken CEPA.

I rapporten "The Coming Storm" skriver sikkerhetseksperten Edward Lucas om sikkerhetssituasjonen i Norden, Baltikum og Polen.

Ifølge Lucas har russiske styrker gjennomført flere krigsøvelser den siste tiden, og i løpet av en av disse øvde de på å invadere Nord-Norge, finske Åland, svenske Gotland og danske Bornholm.

Øvde i Nordishavet

33.000 soldater skal ha deltatt i øvelsen, som fant sted i mars. Bakgrunnen var et tenkt vestlig forsøk på å skape et «Maidan»-opprør i Moskva.

«Dersom en slik operasjon var blitt gjennomført med suksess, hadde det vært umulig for NATO-allierte å ta tilbake de baltiske statene», skriver Edward Lucas i rapporten.

Det er uvisst hvilken øvelse rapporten viser til, men den russiske Nordflåten holdt i mars en stor militærøvelse i Nordishavet, like ved norskegrensen.

– God oversikt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker overfor NTB at regjeringen har god oversikt over situasjonen i områdene rundt Norge.

– Vi har nærvær og god situasjonsforståelse i våre nærområder og følger utviklingen tett, skriver hun i en epost fra Forsvarsdepartementet.

Hun påpeker også at rapporten er skrevet av en amerikansk tenketank og at den må stå for deres regning.

– Som jeg har påpekt flere ganger, ser vi økt kompleksitet i russiske øvingsmønstre i våre nærområder, sier hun.

– Usannsynlig med krig

Rapporten trekker fram russiske Kaliningrad, som ligger inneklemt mellom de to NATO-landene Polen og Litauen, som den største trusselen mot de baltiske landene. Polen har tidligere varslet at de vil bygge seks vakttårn langs landets 200 kilometer lange grense mot enklaven.

Lucas mener imidlertid at en krig mellom Russland og de baltiske eller nordiske landene er høyst usannsynlig.

«Dersom nordiske, baltiske og polske styrker er koordinert på en ordentlig måte, er det nok til å stå imot Russland. Dersom de får hjelp fra andre, som USA eller Storbritannia, vil jobben være gjort», skriver han.