Aalesund stjal poengene på Ullevaal

Sakari Mattila ble matchvinner på frispark da Aalesund vendte til 2-1-seier over Vålerenga på Ullevaal. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Aalesund kom til Ullevaal med ny trener og lite håp om poeng, men snudde kampen på få minutter og slo Vålerenga 2-1. Seieren var lagets første for sesongen.

Dermed fikk sunnmørslaget full uttelling etter trenerbyttet tidligere i uken. Harald Aabrekk måtte gå etter tre tap på fire seriekamper, og i stedet fikk Trond Fredriksen sjansen. Han førte laget til årets første seier etter at Leke James og Sakari Mattila snudde kampen på fem små minutter sent i annen omgang.

– Vi gjennomførte kampplanen vår perfekt. Det var også en forløsende energi i laget. Stemningen var nesten like god før kampen som etter, sa en glad og lettet Fredriksen til NTB etter at seieren var et faktum.

Niklas Gunnarsson ga hjemmelaget ledelsen mot slutten av første omgang, men laget måtte tåle sitt første tap. VIF blir stående med ti poeng, mens AaFK er i gang etter en katastrofal start på sesongen.

For VIF-trener Kjetil Rekdal var kampen en enorm skuffelse.

– Vi presterte ikke godt nok. Jeg er mest skuffet over prestasjonen vår, fra start til mål. Vi hadde sjansen til å ta et kvantesprang og passere en del lag rundt oss, og den tok vi ikke, sa Rekdal.

Halvsjanser

Det var en svært hendelsesfattig og lite velspilt førsteomgang på Ullevaal. Feilpasningene florerte, og det gikk lang tid mellom noe som lignet sjanser.

Vålerenga skapte et par halvsjanser, men klarte ikke å sette Sten Grytebust på prøve. Nærmest kom kaptein Christian Grindheim. Skuddet hans gikk via en Aalesund-spiller og satte Grytebust helt ut av spill, men ballen gikk utenfor.

For bortelaget hadde Mattila et skudd fra distanse som tvang Michael Langer til å gjøre en redning, men keeperen hadde kontroll.

Tre minutter før pause fikk VIF hull på byllen. Markeringen glapp fullstendig for Aalesund på en corner fra høyre, og Gunnarsson møtte ballen på hjørnet av femmeteren. Han leverte et perfekt hodestøt som gikk uttakbart i mål.

Det resultatet sto seg til pause, men de som håpet på et kraftig oppsving i kvalitet etter hvilen ble skuffet.

To kjappe

Kampen fortsatte i samme spor, med mange balltap og mye rotete spill. VIF hadde et par sjanser til å øke, men verken Sivert Nilsen eller Deshorn Brown lyktes.

I stedet gikk Aalesund opp og utlignet på sin første reelle sjanse etter 76 minutter. Akeem Latifu fikk enorme rom på høyrekanten og hadde all tid i verden til å prikke et innlegg på hodet til James, som stanget ballen i mål.

Ghayas Zahid hadde like før blitt flyttet ut på venstre kant, og han sov da Latifu gikk fremover.

– Jeg gidder ikke å gå inn på enkeltspillere. Det er ikke rett å gjøre det. Vi leverte totalt sett en svak prestasjon, sa Rekdal.

På bortelagets første scoring var Langer sjanseløs, men bare fem minutter senere burde han absolutt ha gjort det bedre. Mattila fikk sjansen på et frispark til venstre, og selv om skuddet var godt plassert var det ikke spesielt hardt.

– Det var en fantastisk følelse å se frisparket gå i mål, sa en lykkelig matchvinner.

Fortjent var seieren neppe, men Aalesund skal ha ros for effektiviteten. Mot slutten kjempet Vålerenga forgjeves for utligning.