Følelsesladet OL-gull til Ukraina - Norge tok bronse

BRONSE: De norske skiskytterne gikk inn til en imponerende bronse i fredagens stafett. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Ukrainas gulljenter ga endelig folket en grunn til å juble. Tora Berger sikret bronse til Norge.

De norske skiskytterjentene gikk inn til en imponerende tredjeplass under stafetten fredag. På ankeretappen sikret Tora Berger norsk bronse etter at Russland kapret 2.-plassen.

Ukrainas Olena Pidhrushna taklet det enorme presset på siste skyting og gikk inn til den hardt prøvede nasjonens første gull i Sotsji-OL.

– Jeg snakket med noen av de ukrainske jentene for noen dager siden, og noen av dem er redde for å reise hjem, sier skiskytterdronningen Darya Domracheva fra Hviterussland til NRK.

– Jeg håper denne seieren blir en slags støtte til det ukrainske folket, og at det kommer til å bli bedre i landet framover, fortsetter hun.

– Det var litt for dårlig

På det norske laget gikk Fanny Welle-Strand Horn, Tiril Eckhoff, Ann Kristin Aafedt Flatland og Tora Berger.

Welle-Strand Horn var ikke særlig fornøyd med egen prestasjon etter at hun kom inn til veksling 50 sekunder bak ledende Italia.

– Det var litt for dårlig, egentlig. Det ble et litt merkelig løp. Det gikk veldig fort fra start, og jeg måtte bestemme meg for ikke å gå for fullt. Jeg trodde jeg hadde fått ned alle blinkene på liggende, men det sto igjen en da jeg skulle reise meg, sa Horn til TV 2.

Les også: Evi Sachenbacher-Stehle tatt i doping

Saken fortsetter under bildet JUBEL: De ukrainske skiskytterne gikk inn til en overbevisende seier på kvinnenes skiskytterstafett. Foto: NTb scanpix

Opphenting

Eckhoff gikk fort og skjøt bra på neste etappe. Hun gikk Norge opp på tredjeplass og tok inn halve forspranget til Ukraina, som hadde Julia Dzjyma på etappen.

Eckhoff skjøt feilfritt på liggende, men måtte bruke ett ekstraskudd på stående etter å ha bommet med sitt siste skudd. Hun vekslet 25,7 sekunder etter Ukraina og 13,6 etter Tsjekkia, som hadde sølvvinner fra fellesstarten Gabriela Soukalova på etappen.

– Jeg merket at det var det siste rennet. Jeg hadde lite krutt i dag, men jeg kom meg til veksling, sa Eckhoff til TV 2.

JUBLET: Tora Berger strakk hendene over hodet i det hun krysset målstreken. Foto: NTB scanpix

Flatland tapte i sporet på tredje etappe, men hun traff med samtlige skudd. Hun var over minuttet bak ukrainske Valj Semerenko på vei inn til siste skyting, men ved veksling var avstanden under halvminuttet etter at Semerenko måtte bruke tre ekstraskudd.

Berger ble sendt ut på ankeretappen på 2.-plass med Russland på bakskiene. Olena Pidgrusjna trengte ett ekstraskudd på liggende, og både Olga Vilukhina og Berger spiste seg noen sekunder innpå.

På stående skjøt Pidgrusjna feilfritt, mens Berger måtte ha ett ekstraskudd. Dermed ble 16 sekunder til 25, og det ble for mye på den siste runden.

Les også: Fransk skiskyter falt om i stafetten

Dramatikk

Stafetten fikk en lite hyggelig opptakt da det i timene før start ble kjent at den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle har avgitt positiv dopingprøve.

Hun ble ikke påmeldt til stafetten torsdag.

Det ble dramatikk også etter start, da Frankrikes første løper Marie Laure Brunet besvimte like etter første skyting.

– Hun faller om i løypa. Dette er fryktelig å se på. Heldigvis ser det ut til at hun blir tatt godt vare på, sa kommentator Harald Bredeli på direkten på TV 2.

Hun måtte få legehjelp og kunne ikke fortsette, men det ble senere meldt at det står bra til med henne.