20-25 mill. kan gi Carlsen VM-kamp på hjemmebane

Magnus Carlsen kan få muligheten til å gjøre sitt første tittelforsvar på hjemmebane, men da må en eller flere sponsorer på banen og legge mellom 20 og 25 millioner kroner i potten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Les mer Lukk

Dersom en eller flere sponsorer legger mellom 20 og 25 millioner kroner på bordet, kan Magnus Carlsen få sitt første tittelforsvar på hjemmebane.

– Det er Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) som tar den endelige bestemmelsen på hvor VM skal spilles. Når det blir klart hvem som skal møte Carlsen, kommer det etter all sannsynlighet til å bli åpnet en budrunde, der alle interessenter kan komme med et tilbud.

– Jeg tror ikke det er noe i veien for at Magnus' første tittelforsvar kan bli spilt i Norge, men det vil kreve cirka 20 millioner kroner i premiepenger i tillegg til noen andre utgifter, sier Torstein Bae til NTB.

Han er NRKs sjakkekspert og redaktør i Norsk Sjakkblad og vet godt hva han snakker om.

Bae mener at omkostninger på mellom 20 og 25 millioner norske kroner ikke er en urimelig prislapp på en VM-kamp som utvilsomt vil skape svært stor oppmerksomhet.

Det betyr at en eller flere store norske sponsorer må på banen, for det er lite sannsynlig at staten vil engasjere seg i et privat arrangement som en VM-kamp i sjakk er.

Les også: Nå er Magnus Carlsen verdensmester i sjakk

Dikterer betingelsene

Bae sier at Carlsen har vært den store stjernen i sjakkverdenen i lang tid allerede, for selv om han ikke har vært verdensmester, har han ligget suverent på toppen av rankingen.

– Alle vil ha med Magnus i turneringene sine, og det er nok noe som blir forsterket etter at han nå har sikret seg VM-tittelen. Det betyr også at han i enda sterkere grad enn tidligere kan diktere betingelsene i de turneringene han stiller opp i – både med tanke på penger, opplegg og tidspunkter for når han skal spille, mener Bae.

– Det er slik at de arrangørene som vil ha med Magnus Carlsen, må rette seg etter hans pipe, verken mer eller mindre, legger han til.

Carlsen kommer til å ta det litt med ro nå etter at han kommer hjem til Norge onsdag, men allerede i månedsskiftet januar/februar neste år er han i gang igjen. Da stiller han i en stor turnering i Zürich. Trolig kommer han til å være med i ytterligere et par turneringer i løpet av våren.

Les også: Her får Magnus Carlsen gratulasjoner fra Erna

OL og VM-forsvar

– Til høsten er to store turneringer allerede fastsatt. Det er OL i Tromsø i august og VM-forsvaret i november. Allerede i mars blir det klart hvem han skal møte i sitt første tittelforsvar, for det blir avklart gjennom en kandidatturnering i skiskytterbyen Khanty Mansijsk i Russland, forteller Bae.

Tidligere har ikke Carlsen vært så veldig opptatt av hvor VM spilles. I utgangspunktet ville han helst spille på nøytral bane, men nå er han i ferd med å forandre mening.

– Jeg har jo sett i løpet av denne tiden vi har spilt her i Chennai at det kan ha sin sjarm å spille på hjemmebane, sier den nybakte verdensmesteren til VG mandag.

Bae sier at VM-tittelen henger aller høyest i sjakk. Den teller mye mer enn å toppe rankingen.

– Nå blir oppmerksomheten rundt Magnus Carlsen enda større når han er med. Det har ikke bare noe med spillet å gjøre, men også alt det andre som skjer rundt ham. Han har virkelig samlet alle kortene nå, sier Torstein Bae til NTB.