Beatles' eneste felles maleri går under hammeren

The Beatles, Paul McCartney, George Harrison, John Lennon og Ringo Starr, på sin USA-turné i 1964. To år senere sto Japan for tur. Foto: AP Les mer Lukk

Beatles-medlemmene malte sitt eneste felles bilde da de nærmest var innesperret på hotellrommet sitt i Japan i 1966. Nå selges det på auksjon.

«Images of a Woman» går under hammeren 1. februar på auksjonshuset Christie's i New York. Det forventes å innbringe mellom fire til seks millioner kroner, ifølge BBC.

Det fargerike maleriet måler 54,6 ganger 78,8 centimeter og er undertegnet av hele kvartetten på et litt uvanlig sted – nemlig i en hvit, umalt sirkel midt i motivet. Det var der John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison plasserte en lampe da de satte seg til på hotellrommet for å fordrive tiden.

The Beatles var på sin første Japan-turné i juni 1966 og opplevde et enormt sikkerhetsoppbud. Bandet var blitt truet på livet av japanske nasjonalister, som anså dem som symbolet på en invaderende vestlig kultur.

Det gjorde at de nærmest var innesperret på hotellsuiten i Tokyo i fem dager, uten særlig annet tidsfordriv mellom den daglige konserten i Budokan Hall enn seg selv, instrumentene sine – og gaver levert til rommet, blant annet pensler, papir og farger. Resultatet av kjedsomheten ble «Images of a Woman».

– De stoppet malingen, dro og gjorde en konsert, og så var det «la oss komme oss tilbake til bildet, forteller turnéfotografen Robert Whitaker, som fotograferte kvartetten i sving med bildet.

– Det er en tidskapsel av et øyeblikk fra 1966. Det er noe jeg skulle ønske jeg hadde soundtracket til, sier sjef for Christie's-auksjonen «The Exceptional Sale», Casey Rogers, til BBC.