Den danske poeten Yahya Hassan er død

Den kontroversielle danske lyrikeren Yahya Hassan er død. Her under en opplesning på Litteraturhuset i Oslo i 2014. Les mer Lukk

Yahya Hassan ble funnet død i leiligheten sin onsdag, ifølge den danske avisen B.T., som har fått dødsfallet bekreftet av familien. 

Hassan vokste opp i et tøft miljø i Aarhus og slo som 18-åring igjennom med den selvbiografiske diktsamlingen «Yahya Hassan». Den solgte i hele 120.000 eksemplarer og satte rekord for en debutant i Danmark.

– Jeg skriver om mitt liv og meg selv, og det er elendighet og sorg, sa han til Weekendavisen i den forbindelse.

I 2015 var han kandidat til Folketinget for det nystartede Nasjonalpartiet, som ikke greide å samle nok underskrifter til å få delta i valget.

Dømt for mange forhold

Hassans oppgjør med det muslimske miljøet og foreldregenerasjonen førte til at han ble angrepet på gaten og mottok så mange drapstrusler at han fikk politibeskyttelse.

Han sa imidlertid opp livvaktene, og i 2016 ble han dømt for å ha skutt en 17-åring i beinet. Etter å ha sonet i ett år og ni måneder ble han løslatt.

I 2018 ble han dømt til tvungen psykiatrisk behandling etter å ha blitt funnet skyldig i 42 lovbrudd, blant annet vold, trusler, hærverk og blotting. Han sa seg skyldig i alt.

Overraskende oppfølger

I november i fjor kom Hassan overraskende med en oppfølger til debutsamlingen, «Yahya Hassan 2», og noen dager senere ble han utskrevet fra psykiatrisk institusjon.

For denne diktsamlingen er han nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2020, som deles ut i oktober.

På Facebook har Hassan i flere videoer den siste tiden gitt uttrykk for å ha vært involvert i en gjengkonflikt, og i en video bekjenner han seg også til islam.

Ikke frafalt

– Jeg vil gjerne si til alle som kanskje har vært i tvil om hvorvidt jeg har fratrådt eller frafalt fra islam, at det ikke på noe tidspunkt har vært snakk om det, sier han i videoen.

– Jeg er født muslim og vil dø som muslim. Men man er kanskje ikke som folk flest. Slut, prut, finale og takk for det, sier han i videoen, som moren hans la ut på Facebook torsdag.

En talsmann for dansk politi sier at det ikke er mistanke om noe kriminelt i forbindelse med Hassans død.