Dramaten-sjef Eirik Stubø: – Det var riktig å avlyse forestillingen

– Det er en rystende dokumentar som gjør sterkt inntrykk, sier teatersjef ved Dramaten i Stockholm, Eirik Stubø. Les mer Lukk

– Alle som har sett dokumentaren er sterkt berørt. Det er en rystende dokumentar som gjør sterkt inntrykk, sier sjef ved Dramaten, norske Eirik Stubø.

I et intervju med den svenske radiokanalen P1 legger han ikke skjul på at situasjonen som har oppstått er en utfordring for alle som er tilknyttet teateret.

– Jeg tror vi alle er like berørte, internt og eksternt. Det ville vært vanskelig å gjennomføre et teaterstykke når fokuset ikke er på innholdet i stykket, sier Stubø om den oppsiktsvekkende SVT-dokumentaren, ifølge Expressen.

SVT-dokumentaren «Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är» har kastet nytt lys over partnervolden som den avdøde artisten og skuespilleren Josefin Nilsson skal ha blitt utsatt for på 90-tallet.

Avlyste forestilling: – Føles riktig

Hennes daværende kjæreste er fortsatt aktiv skuespiller, og var å se i et teaterstykke på Dramaten inntil nylig, før stykket ble avlyst som en reaksjon på dokumentaren. Stubø mener det var en riktig avgjørelse:

– Det var en samlet vurdering. Det ble gjort med hensyn til medarbeiderne på Dramaten, ikke bare skuespillerne, men også andre som jobber på teateret. Det føles riktig å gjøre det, sier Stubø til P1.

Han understreker at det ville vært vanskelig å gjennomføre et teaterstykke når fokuset er på noe annet enn innholdet i stykket.

Føler seg urettferdig behandlet

Den mannlige skuespilleren som blir omtalt i dokumentaren føler seg urettferdig behandlet, og reagerer på at forestillingen ble avlyst:

Det er jo som å gå til en hvilken som helst kriminell og si at nå skal man gå gjennom det igjen. Det er ikke sånn det fungerer i svensk rettsvesen, sier han til det svenske Aftonbladet.

Stubø uttaler til P1 at dette ikke er en enkel problemstilling:

Det er absolutt et dilemma. Den ene siden av det er at det finnes et rettslig system med dom og straff. Jeg tror veldig mange er enig med meg om at prinsippet med å sone et lovbrudd er at man skal komme tilbake til samfunnet og gjøre sitt arbeid, sier Stubø, og fortsetter:

Krisemøte på Dramaten

– Hvis du har jobbet innen teatret i 40 år, er det ditt yrke. På et følelsesmessig plan forstår jeg at det er utfordrende å applaudere en person som begikk en forbrytelse. Det er en vanskelig balanse som må bedømmes fra sak til sak.

Han understreker at Dramaten har nulltolerenase for vold og trakassering, og at ledelsen skal ha et krisemøte for å avklare hva som skjer videre.

Les også: – En myte at kvinner ikke mishandler menn

Skuespilleren: – En slags hevnaksjon

Skuespilleren reagerer på at han ikke ble forespurt om å være en del av dokumentaren før den ble publisert:

Jeg så litt på den og kan bare konstatere at den var veldig merkelig lagd, en slags hevnaksjon. Jeg blir direkte eller indirekte anklaget for hennes død, som jo er forferdelig.

Josefin Nilsson døde av et forstørret hjerte i 2016, 46 år gammel.

SVT møter kritikken, og mener de ikke er har utpekt på noen gjerningsmann for Nilssons død:

Vi anklager ingen for Josefines død i dokumentaren. Man bør se hele filmen før man konstaterer noe slikt. Hvis man ser hele filmen er det åpenbart at vi ikke anklager en spesifikk gjerningsmann for hennes tragiske bortgang, uttaler SVTs prosjektleder, Emelie Persson til Aftonbladet.

Hun mener også at SVT ikke kan ta formelt ansvar for hvordan dokumentaren blir møtt utenfor deres egne kanaler.