Kristinn Hrafnsson ny redaktør for WikiLeaks

Kristinn Hrafnsson, tidligere talsperson for WikiLeaks, under en pressekonferanse i 2015. Nå er han utnevnt til redaktør i organisasjonen for å overta for Julian Assange, fordi Assange er avskåret fra å kommunisere med omverdenen fra den ecuadorianske ambassaden i London, der han sitter isolert. Arkivfoto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

WikiLeaks utnevnte onsdag sin tidligere talsperson Kristinn Hrafnsson til ny redaktør. Omstendighetene rundt utnevnelsen er uklare.

Nettstedet og organisasjonen WikiLeaks har siden starten i 2006 vært ledet av australske Julian Assange, men 47-åringen har i flere år vært etterlyst og har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

WikiLeaks skriver på Twitter at Assange fortsatt vil fungere som utgiver, men at han har funnet det nødvendig å utnevne islandske Hrafnsson etter at Assange har vært avskåret fra å kommunisere med omverdenen i seks måneder. Det skjedde fordi Ecuadors nye president i mars besluttet å kutte Assanges muligheter til å kommunisere med omverdenen fra ambassaden i London.

Siden oppstarten har Assange titulert seg som alt fra talsperson til utgiver og redaktør.

Hrafnsson sier til nyhetsbyrået AP at det gjenstår å se hvorvidt endringen i ansvarsfordeling vil bli permanent eller midlertidig. Deretter avsto han fra å svare på ytterligere spørsmål, sa at han var opptatt med å lage middag og avsluttet samtalen.

Nettstedet WikiLeaks ble startet for å publisere dokumenter som er hemmeligstemplet eller på annet vis holdt tilbake fra offentligheten.