«Skam» bevart for ettertiden i Nasjonalbiblioteket

Flere av «Skam»-skuespillerne var med da to manus fra sesong tre ble en del av Nasjonalbibliotekets samling. Fra venstre: Henrik Holm, Carl Martin Eggesbø, manusforfatter Julie Andem, David Alexander Sjøholt, Ulrikke Falch. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Les mer Lukk

To manus fra suksesserien «Skam» ble fredag plassert på Nasjonalbiblioteket for å bevares for ettertiden som en del av norsk kulturarv.

De to manusene er fra sesong tre av ungdomsserien som slo an i alle aldersgrupper og ble et fenomen langt utenfor Norges grenser. Manuskriptene har notater og kommentarer fra manusforfatter og regissør Julie Andem og er en gave til biblioteket.

En gruppe med 181 «Skam»-fans fra hele Europa gikk i fjor sammen om å by på et «Skam»-manus NRK auksjonerte bort. Andem ble så rørt av gruppens aksjon at hun donerte bort ytterligere to manus. Ett manus er allerede gitt bort til Skeivt Arkiv, som er nasjonalt kunnskapssenter for skeiv historie. Nå blir de andre to å finne blant klassiske mesterverk fra størrelser som Ibsen og Bjørnson

– Det er ikke ofte vi mottar så nytt materiale som dette, men manusene er like fullt en del av den norske kulturarven. Dramaserien har betydd mye for veldig mange i Norge og over hele verden, og manusene har absolutt en viktig og riktig plass hos oss, sa programsjef Eline Skaar Kleven ved Nasjonalbiblioteket til NTB i forkant av fredagens overrekkelse.

Gruppen som bød på det første manuset var invitert til overrekkelsen, som skjedde fredag klokken 19.19. «Fredag 19:19" var også sendetidspunktet for det siste avsnittet av sesong tre , nærmere bestemt fredag 16. desember 2016.