NRK og Norsk Filmforbund uenige om rettighetene til «Mammon II»

Jon Øigarden spiller hovedrollen, journalisten Petter Verås, i «Mammon». Les mer Lukk

TV-serien «Mammon II», som forrige uke vant en Emmy-pris, er ikke tilgjengelig for publikum på NRKs nettsider som følge av uenigheter med Norsk Filmforbund.

– Det er en skandale om ikke NRK nå finner en løsning med forbundene for å få publisert «Mammon II» og forplikter seg til å inngå en kollektiv avtale med Norsk Filmforbund, sier forbundsadvokat Bjørn Alexander Brem til VG.

Verken første eller andre sesong er tilgjengelig på nett, de var kun tilgjengelige i fire uker etter at episodene ble vist på fjernsyn. Etter at serien vant en Emmy-pris forrige tirsdag har NRK forsøkt å forhandle fram en distribusjonsavtale med Filmforbundet slik at kanalen får publiseringsrettigheter til evig tid, men partene er ikke kommet til enighet.

– Kanalen nekter å følge tariffavtalen som er satt. I stedet vil de forhandle med én og én regissør, én og én fotograf og så videre, opplyser Brem.

– Vi har i helgen diskutert og blitt enige om detaljene rundt Mammon, men det som er vanskelig er at Filmforbundet ikke vil godkjenne det vi er blitt enige om, før NRK sier ja til alt annet de har krevd. Vi har sagt at vi ikke vil la oss presse til å gjøre det vi mener ikke er riktig i helgen, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn til avisen.

Han liker dårlig at Filmforbundet kobler Mammon-forhandlingene til fremtidige løsninger for andre produksjoner.