– Donald Trump er en «pussy»

Kathy Griffin har fått føle Donald Trumps vrede, etter at hun poserte med et avkuttet hode (innfelt) 30. mai. Les mer Lukk

Komiker Kathy Griffin støtter idrettsstjerner som kneler i protest mot Donald Trump, rasisme og politivold.

Komiker Kathy Griffin (56) har kjent på Trumps vrede. Siden komikeren i mai i år poserte med en maske som «ligner på den oransje hårdotten» som leder den frie verden, har hun ikke fått en eneste jobb i USA. Ikke en.

På den måten deler hun skjebne med fotballspilleren Colin Kaepernick, som også står også uten jobb nå. Han knelte under nasjonalsangen da hans San Francisco 49-ers skulle spille match forrige sesong.

– Jeg kommer ikke til å stå oppreist og stolt for et flagg og et land som undertrykker svarte og den fargede befolkningen, sa Kaepernick den gangen.

Idrettsstjernen og komikeren har begge Trump etter seg, på Twitter.

Les også: Det Trump bør lære av historien: Du kødder ikke med idrettsheltene våre!

– Trump ville knuse meg, ha meg bort

– Jeg har kjent Trump til og fra i over 20 år, forteller den amerikanske komikeren til Dagsavisen, men har ikke mye til overs for mannen.

Griffin forteller om en selvopptatt president. En mann som er manisk optatt av fasade og vil synes. Vi har henne på telefon fra LA, i forbindelse med at hun skal opptre på Oslo konserthus 27.november. Men vi snakker mest om den amerikanske presidenten.

– Han insisterer på bli kalt The Donald. Donald Trump er en skikkelig «pussy», for han kan si de verste ting på Twitter, men når man treffer han later han som ingenting, fortsetter Griffin som opptrer i Oslo 27. november.

– Altså, han kjenner meg. Jeg kjenner han. Jeg har historier om han som ingen vet om. At han våger å legge seg ut med meg er rart. Men han har vært sånn bestandig, sier Griffin.

Da presidenten gikk etter henne på Twitter på grunn av bildet med Trump-maska, måtte Kathy Griffin avlyse turneen i USA: Det kom drapstrusler både mot henne og henne og eierne av teaterne der showene skulle være.

– Han ville knuse meg. Han ville ha meg bort. Jeg har fortsatt ikke en eneste jobb booket i USA, sier Griffin. Hun fikk både flyforbud og FBI på nakken.

Les også: Nei til presidenten

– Kaepernicks sak er min sak

Donald Trump eide et amerikansk fotballag i 1983. Ikke i den ordentlige ligaen NFL, men i den unge ligaen United States Football League (USFL). Her hadde Trump kjøpt seg inn i fotballlaget New Jersey Generals. Han drømte om å få Generalene inn i NFL så han kunne selv kalles en NFL-eier, men rota det til og ruinerte til slutt ligaen fordi han flyttet sesongen så den konkurrerte med storebror NFL. Donald Trump ville true dem til å få være med og leke. Noen sier han fortsatt oppfører seg slik. Donald Trump har altså en lang historie med NFL, eller kanskje mest like ved NFL og idrettsutøvere. Han har kjempet om å få en fot på innsiden, men har mislykes med det. NFL ville ikke ha noe med Trump å gjøre. Nå vil Trump krangle med NFL. Enn så lenge ser det ut til at idrettsheltene vinner og Trump er som vanlig en dårlig taper.

Samtidig står Colin Kaepernick, fotballspilleren som ville vise verden hva han mente om politivold og gikk ned på kne, uten noen jobb. Trump mener det bare er rett og rimelig.

– Kaepernicks sak er min sak. For kvinner blir også diskriminert i USA. Rasisme er virkelig og synlig rundt oss alle. Det er et foto online hvor jeg kysser Colin Kaepernick. Det var en venn som utfordret meg. Jeg er veldig stolt av det bildet, sier Griffin.

Griffin er god venn med basketlegenden Kareem Abdul-Jabbar, som faktisk er en idrettsutøver som bruker sin stemme. Griffin savner flere som han, men det kan være i endring. Hundrevis av spillere aksjonerte sist helg og selv om publikum piper her og der står, eller kneler de aller fleste spillerne samlet.

LeBron

Basketspilleren LeBron James har også sagt Trump imot: «Å besøke Det hvite hus var en stor ære før du dukket opp!», skrev James på Twitter.

– Jeg beundrer idrettsstjerner som bruker sin posisjon til å nå andre. Historien vil vise at Kaepernick har et gyldig budskap og jeg er bare glad for å kunne si at jeg har klina med Colin Kaepernick.

– Artig at du nevner det. Jeg skrev nylig en sak hvor jeg sammenligner Kaepernick med Muhammad Ali.

– Jeg vet. Jeg leste den.

– ?

Ja, jeg mener du har helt rett. Folk som LeBron James og Steph Curry, de har en plattform. Jeg irriterer meg over folk som Michael Jordan som ikke benytter muligheten, særlig på slike emner. Han sa en gang at «også republikanere kjøper sko». Jeg beklager, men sånne som Jordan må komme videre fra det å tjene stadig mer penger og gjøre noe med livet. LeBron James, som har massevis av penger, kjemper for dem som ikke har noe.

Dessuten når det kommer til rasisme og sportsstjerner, herregud spillerne er selv redde for dagligdagse gjøremål som å gå i Boston sentrum. De må da tørre å si ifra, mener Griffin.

Hun peker samtidig på at Donald Trump lefler med ytterste høyre og nazister og er bekymret for at han gjør det stuerent.

– Donald Trump er nazist. Jeg vet ikke hvilke flere bevis folk trenger for å se at han er nazist. Han siterer nazister på Twitter. Han lener seg ikke mot dem. Han frir bevisst til nynazister og Ku Klux Klan, sier Kathy Griffin.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no