Nyopprettet stiftelse kjøper Amedia

Your browser doesn't support HTML5 video.

DIREKTE: Pressekonferanse hos Amedia
Sparebankstiftelsen DNB oppretter en ny stiftelse som kjøper 100 prosent av lokalaviskonsernet Amedia.

Stiftelsen overtar alle aksjene i Amedia fra LO, Telenor og Fritt Ord. Den formelle overtakelsen er forventet å skje i april.

Sparebankstiftelsen DNB gir den nye stiftelsen et lån for å finansiere oppkjøpet.

– Vi tror dette konsernet og disse avisene vil klare å forsvare sin plass i en norsk medieverden og tjene penger på det, sa direktør i Sparebankstiftelsen DNB, André Støylen, på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Må drive lønnsomt

Amedia-konsernet har 62 abonnementsaviser over hele landet og om lag 2.400 ansatte i Norge og Russland.

– Lokalavisene er av stor betydning for lokalsamfunnene. Å gjøre et slikt kjøp som vi nå gjør, er en naturlig videreføring av de lokale investeringene til Sparebankstiftelsen DNB, sier Støylen.

Han understreker at avisene er nødt til å drive lønnsomt.

Salget verdsetter Amedia til 1,4 milliarder kroner. Etter fradrag for gjeld og gjeldsrelaterte poster er kjøpesummen for alle aksjene 395 millioner kroner.

LO: – Vemodig

LO, som i fjor varslet at de ville selge seg ut av konsernet, er fornøyd med å ha fått på plass en norsk kjøper.

– Vi har hele tiden satt Amedia og de ansatte veldig høyt. Når vi nå står med en norsk kjøper som vil gå inn med 100 prosent eierskap og legger vekt på lokal forankring, er vi veldig bekvem med det vi gjør, sier LO-leder Gerd Kristiansen, som understreker at salget også er vemodig.

– Vi er betrygget, men samtidig er det både vemodig og et veiskille når vi selger oss ut, sier hun.

Telenor har vært største aksjonær i Amedia med en eierandel på 44,2 prosent. LO har eid 35,65 prosent, mens stiftelsen Fritt Ord har hatt 2,97 prosent. Elleve andre fagforbund tilsluttet LO har hittil hatt småposter på mellom 0,003 og 4,08 prosent.