Kronprinsparet får klimakjeft

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit får kjeft etter å ha feriert på en luksusyacht med skyhøyt klimagassutslipp. Her gjestet de to Stiklestad Nasjonale Kultursenter tidligere i sommer. Foto: Ned Alley (NTB scanpix) Les mer Lukk

Et par timers seilas med luksusyachten kronprinsfamilien ferierte på i sommer, tilsvarer klimagassutslippet til en personbil i løpet av ett år. Framtiden i våre hender reagerer.

Ifølge Dagbladet tyder alt på at kronprinsparet var om bord i fem døgn, fra yachten reiste fra Positano på Amalfi-kysten 2. august til den la til kai på Korsika utenfor Frankrike 7. august.

Utregninger som avisen har fått utført av ingeniør Jo Alexander Gjerpe, viser at fem døgn om bord tilsvarer klimagassutslippene til mellom 4,8 og 6,5 husholdninger i løpet av et år.

Les også: Krav om større åpenhet rundt kon­ge­li­ges økonomi

Både kronprinsen og kronprinsessen har markert seg som sterkt engasjerte i miljøsaken og har blant annet oppfordret folk til å bruke mindre vann og redusere strømforbruket.

– Det gir en bismak når kronprinsparet velger å ta ferien om bord i en båt som gir skyhøye klimagassutslipp, samtidig som de flagger et sterkt engasjement for klimaet og ofte fremhever at enkeltpersoner har et ansvar for å ta vare på miljøet, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Slottet har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

Tidligere denne uken nektet Mette-Marit å svare på spørsmål om luksusferien da hun var til stede på barnehagekonferansen:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mette-Marit ville ikke svare på spørsmål om luksusferie Les mer Lukk