Pensjonsstrid kan føre til streik i Kultur-Norge

Operaen i solnedgang. Det kan bli streik dersom partene i lønnsoppgjøret ikke blir enige om pensjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Les mer Lukk

Den Norske Opera og de fleste av landets scener kan bli rammet av streik dersom ansatte og arbeidsgiverne ikke blir enige i årets lønnsoppgjør. Pensjon er det store stridstemaet.

Arbeidsgiverne ved Operaen, teatrene og orkestrene krever at de ansatte må godta nye pensjonsavtaler. I store deler av arbeidslivet ønsker arbeidsgiverne å avvikle ytelsespensjonen med en for dem mer forutsigbar innskuddsordning.

Da fagforeningene og arbeidsgiverforeningen Spekter møttes onsdag ettermiddag, var partene etter to timer enige om at det ikke var grunnlag for å snakke mer.

– Det lyktes ikke å finne noen løsning i forhandlingene i dag, og partene har gått fra hverandre. Videre prosess er ikke avtalt, sa kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter til Aftenposten.

Ifølge avisen er Operaen teknisk sett konkurs. Egenkapitalen er forduftet, og hver fjerde krone i statsstøtte går til å betale pensjonspremie. Pensjonsutgiftene har økt med 50 prosent bare siden 2013. Også under de store orkestrene og teatrene truer pensjonsbomber.

De ansattes organisasjoner har ifølge Aftenposten tilbudt å gå med på en hybridordning, der ansvaret deles. I den ytelsesbaserte pensjonsordningen, som kulturinstitusjonene har i dag, er all risiko hos arbeidsgiver.

I en tid med lav rente og avkastning blir en slik ordning ekstra dyr fordi bedriftene må betale inn mer, for å sikre pensjonsnivået. Ved en innskuddsordning ligger risikoen hos den ansatte.