a-ha med ny plate til høsten, ut på turné neste år

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Det som var riktig da, er ikke riktig nå
Den norske supergruppa a-ha er allerede klar med navnet på sin nye plate – «Cast In Steel» – og gleder seg nå til megakonsert i Rio til høsten.

30 år etter at a-has første hit «Take On Me» steg til topps på hitlistene er bandet nå klare med sitt tiende studioalbum – etter at helt nytt låtmateriale fra Paul Waaktaar-Savoy tok Morten Harket med storm og førte til gjenforening.

– Jeg har hatt det helt supert de siste årene. Jeg var veldig klar for å gjøre andre ting. Og det er fordi jeg har fått gjort det at jeg nå er komfortabel med å slå meg sammen med Magne og Paul igjen, sa Harket onsdag.

Trioen lanserte den nye plata, spillejobben under Rock in Rios 30-årsjubileum i september og planene om internasjonal turné under en pressekonferanse i Berlin onsdag ettermiddag.

Helt nye låter

«Cast In Steel» inneholder den første nyskrevne musikken Magne Furuholmen, Harket og Waaktaar-Savoy gir ut siden «Foot of the Mountain» fra 2009.

– Jeg hadde ikke ventet å sitte her i dag, sa Furuholmen, som fortalte at hans holdning til det nye låtmaterialet endret seg over tid.

Han har laget bildekunst og jobbet med yngre musikere siden a-ha gikk i oppløsning for rundt fem år siden, mens Morten Harket har jobbet med sine egne musikalske prosjekter. Låtskriver Waaktaar-Savoy fleipet på sin side med at han hadde det «veldig, veldig travelt» de siste fem åra siden han har gitt ut én hel låt i denne perioden.

– Men jeg har jo fått skrevet en del, da, medga han og poengterte at han denne gangen har søkt tilbake til ungdommen.

Alt laget fra bunn

– Uten forventninger eller frister å forholde seg til har jeg kunnet gå tilbake til da vi var yngre. Til den tida vi bare var unge folk som likte musikk og som var spent på hva som skjedde når vi laget musikk. Det har vært den perfekte starten på et album sa Waaktaar-Savoy.

«Cast In Steel» kommer ut 4. september, tre uker før konserten i Brasil. Ifølge Waaktaar-Savoy er den laget fullstendig fra bunnen av, uten bruk av eksempelvis ferdig produserte trommesløyfer.

– I dag er det veldig lett å lage veldig profesjonell musikk på en datamaskin. For meg har det vært viktig å gå bort fra det. Alt er bygd fra scratch, sa Waaktaar-Savoy. (©NTB)