Forfatteren P.D. James er død

DØD: Den britiske forfatteren P.D. James ble 94 år gammel. Foto: NTB Scanpix Les mer Lukk

Den britiske forfatteren P.D. James er død, 94 år gammel, melder BBC.

P.D. James:  
  • Britisk kriminalforfatter
  • Født 3. august 1920 i Oxford under navnet Phyllis Dorothy James
  • Hun debuterte i 1962 med «Cover Her Face» (norsk oversettelse «Martingale-mordet», 1976).
  • Særlig kjent for sine romaner om Scotland Yard-detektiven Adam Dalgliesh, som kom i perioden 1971-2003.
  • En rekke av bøkene er filmatisert for fjernsyn, og de fleste er oversatt til norsk.
  • Hun skrev også fremtidsvisjonen «The Children of Men» (1992; norsk oversettelse «Menneskenes barn», 1993) og selvbiografiske «Time to Be in Earnest: A Fragment of Autobiography» (2000.)
  • Adlet i 1991 som Baronesse James av Holland Park
  • Gift med Ernest White fra 1941 til hans død i 1964. Hun har to døtre.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia)

– Det er med stor sorg at familien til forfatteren P.D. James, Baronesse James av Holland Park, kunngjør at hun døde fredfullt i sitt hjem i Oxford om morgenen den 27. november, sier forlaget Faber & Faber i en uttalelse.

Phyllis Dorothy James debuterte i 1962 med boken «Cover Her Face» hvor en av karakterene var Scotland Yard-detektiven Adam Dalgliesh. Han skulle senere bli hovedpersonen i en lang rekke bøker.

I alt skrev forfatteren 20 bøker i sin karriere. De fleste av dem har blitt filmatisert for TV.

Adlet

James ble født i Oxford i England den 3. august i 1920. 21 år gammel giftet hun seg med doktoren Ernest Connor Bantry White og paret fikk to døtre. White døde i 1964.

Som forfatter hentet James inspirasjon til bøkene fra jobber hun hadde gjennom tre tiår, først i den nasjonale helsetjenesten og deretter i politi- og kriminalpolitikkavdelingene i innenriksdepartementet.

James begynte å skrive i 1950-årene, og i 1980-årene startet TV-kanaler i Storbritannia og USA å sende de filmatiserte versjonene av bøkene hennes på TV. Forfatteren har vunnet flere internasjonale priser for sine krimromaner.

Romanen «The Children of Men», hvor handlingen utspiller seg i England i 2021, ble filmatisert i 2006 med Clive Owen og Julianne Moore i hovedrollene.

Adlet

I 1991 ble forfatteren adlet for resten livet i Overhuset, som er det britiske parlamentets øverste kammer. Hun fikk tittelen Baronesse James av Holland Park. James ble også tildelt ordenen Officer of the Order of the British Empire (OBE) i 1983. Hun var også styremedlem i BBC i en femårsperiode.

Faber & Faber har beskrevet henne som «en av verdens store forfattere».

– Hun var så veldig bemerkelsesverdig i hvert aspekt av livet sitt, en inspirasjon og en god venn for oss alle, sier forlaget.

Påskekrim

Også her hjemme har Dalgliesh blitt kjent for TV-seere. James dukket for første gang opp i norsk påskekrim i 1994

I et intervju med avisen The Guardian i 2010 sa James at hun tror folk har trykket Dalgliesh til sitt bryst på grunn av hans tosidighet som en tapper person, men også en mann med en poetisk side.

– Han blir mer interessant for folk fordi de aldri helt blir kjent med ham. Jeg ga ham de kvalitetene som jeg personlig beundrer. Han er en jeg ville likt å tilbringe tid sammen med selv, sa James.

Også privatdetektiven Cordelia Gray er en av forfatterens romanfigurer.